2023-11-23 11:51Pressmeddelande

Talent to Watch – nya talanger inom dokumentärfilm

Talents to Watch: Emilia Ekman Larson, Jesper Klemedsson Sotomayor, Sebastian Peña Rojas, Farah Yusuf & MyNa Do, Kim Ekberg & Sawandi Groskind, Gustav Gorecki, Jonelle Twum (foto: Corrado Di Lorenzo), Olga Krüssenberg och Polina Blag.Talents to Watch: Emilia Ekman Larson, Jesper Klemedsson Sotomayor, Sebastian Peña Rojas, Farah Yusuf & MyNa Do, Kim Ekberg & Sawandi Groskind, Gustav Gorecki, Jonelle Twum (foto: Corrado Di Lorenzo), Olga Krüssenberg och Polina Blag.

Nu presenteras de projekt som är klara för Talent to Watchs produktionsstöd, Filminstitutets särskilda satsning på nya kreatörer och talanger i hela Sverige. Idag avslöjar vi åtta projekt inom dokumentär och hybridfilm, där vi får ta del av Lisa Larsons konstnärskap, jakten på försoning, tidsresor via kassettband, magiskt norrsken och mycket mer. Åtta unika skildringar av identitet, förändring och ett land i rörelse.

Syftet med Talent to Watch, som startade 2021 i samarbete med Sveriges regioner, är att säkerställa att nya röster och talanger i hela landet får möjligheter att utvecklas och etablera sig i den svenska filmbranschen. Inför sista stödomgången har produktionsbolag kunnat söka produktionsstöd till lång spelfilm, samt kort och lång dokumentär och hybridfilm.

Två referensgrupper – en för spelfilm och en för dokumentär – har avgjort vilka projekt som får stöd. Igår avslöjade vi spelfilmerna och nu presenteras dokumentärfilmerna. De har beviljats antingen 250 000, 500 000 eller 1 miljon kronor i produktionsstöd, i form av ett LOI (Letter of Intent).


Följande åtta dokumentärfilmsprojekt har valts ut till Talent to Watch:

Långa dokumentärer

Lisa Larson
Lisa Larson är en av Sveriges mest folkkära keramiker, känd för sina runda, lekfulla djur- och barnfigurer. Men när regissören gräver upp sin farmors 30 år gamla, bortkastade figurer, kan hon inte låta bli att undra varför de ser så sorgbundna ut.

Regi: Emilia Ekman Larson
Producent: Elin Kamlert / Kamlert Film
Region: Film i Skåne


Mördarens son
T var 3 år gammal när hans föräldrar dömdes till fängelse för dubbelmord. Efter flera fängelsestraff och mordet på en nära vän försöker han 26 år senare hitta en väg ut ur kriminaliteten. En film om trauma, kärlek och identitet, och om att bryta det sociala arvet.

Regi: Sebastian Peña Rojas och Jesper Klemedsson Sotomayor
Producent: Johanna Bratel / Recapto
Region: Film i Skåne


Reflexion
Barndomsvännerna MyNa och Farah tar oss med på en resa där de utforskar frågor om identitet och tillhörighet i det starkt segregerade svenska samhället. Med konsten som gränslös kraft är de med i kampen mot rasism i en tid då fascismen växer i Sverige.

Regi: Farah Yusuf och MyNa Do
Producent: Mónica Hernández Rejón / Pråmfilm
Region: Filmregion Sydost


XXL
I denna dissociativa roadmovie, konstruerad som en jazzimprovisation, försöker syskonparet Magdalena och Enzo återuppfinna sin relation under en lågintensiv Helsingforsweekend. Där uppstår en esoterisk klangvärld där skådespelare, filmteam och åskådare försätts i ett kollektivt meditationstillstånd

Regi: Kim Ekberg och Sawandi Groskind
Producent: Elisabeth Marjanović Cronvall / MDEMC Produktion
Region: Norrköpings Filmfond


Korta dokumentärer

Clock – Folkhemsburgaren
Filmen skildrar den otroliga historien om när svenska staten lanserade sin egen hamburgerkedja – och hur allt till slut föll samman. Med en älskad köttpuck i huvudrollen får vi också ta del av en större berättelse: den om ett land i förändring.

Regi: Gustav Gorecki
Producenter: Julia Wickström och Petter Hansson / Deedy Group 
Region: Region Uppsala


Ett meddelande till Ernestina
Vi följer Ernestinas resa när hon, efter ankomsten till Sverige, upptäcker ett kassettband fyllt med lyckohälsningar från hemlandet. Kassettbandet transporterar henne genom både rum och tid, och utforskar hur tid och migration påverkar drömmar och förväntningar.

Regi: Jonelle Twum
Producent: Hawa Sanneh / Gambio Film
Region: Film i Skåne


Isblink
Svalbard: en plats i världskartans periferi men samtidigt i klimatförändringarnas kokpunkt. Lokalbefolkningens berättelser bildar ett minne av en plats som förändras i rasande fart, där de genom kroppsliga upplevelser erfar förändringarna.

Regi: Olga Krüssenberg
Producenter: Mario Adamson och Paulina Knobloch  / Sisyfos Film Production
Region: Film Stockholm


Norrskenslycka
Norrskenet betraktas som magiskt och symboliserar lycka i många kulturer, i kinesisk kultur tolkas det som ett gott tecken. Filmen utforskar norrskenets påverkan på kinesiska turister i nordligaste Sverige. 

Regi: Polina Blag
Producent: Anna Sunna / Iris Film
Region: Filmpool Nord


Referensgruppen för dokumentärfilm har bestått av Aida Chehrehgosha, fotokonstnär, Maryam Ebrahimi, regissör och producent, Sara Meidell, författare och kulturredaktör på Västerbottens-Kuriren, Kasia Syty, kulturjournalist och filmredaktör på Nöjesguiden och Martijn te Pas, festivalrådgivare, programmerare och skribent.

Läs mer här om Talent to Watch.

För frågor, kontakta Sara Waldestam, konsult Produktionsstöd på Filminstitutet: sara.waldestam@filminstitutet.se



Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand