2023-11-22 11:14Pressmeddelande

Talent to Watch – nya talanger inom spelfilm

Talents to Watch: Inga Kempe, Sophie Vuković (foto: Carla Orrego Veliz), Sunniva Eir Tangvik Kveum och Alecio Araci.Talents to Watch: Inga Kempe, Sophie Vuković (foto: Carla Orrego Veliz), Sunniva Eir Tangvik Kveum och Alecio Araci.

Nu presenteras de projekt som är klara för Talent to Watchs produktionsstöd, Filminstitutets särskilda satsning på nya kreatörer och talanger i hela Sverige. I första omgången av två avslöjar vi fyra spelfilmsprojekt som rymmer Sara Lidman, vänskapsskildring, klimataktivism och en fartfylld hämndresa. Regissörerna Tarik Saleh (Boy from Heaven) och Nathalie Álvarez Mesén (Clara Sola) har ingått i den referensgrupp för spelfilm som valt ut projekten. 

Syftet med Talent to Watch, som startade 2021 i samarbete med Sveriges regioner, är att säkerställa att nya röster och talanger i hela landet får möjligheter att utvecklas och etablera sig i den svenska filmbranschen. Inför sista stödomgången har produktionsbolag kunnat söka produktionsstöd till lång spelfilm, samt kort och lång dokumentärfilm.

Två referensgrupper – en för spelfilm och en för dokumentär – har avgjort vilka projekt som får stöd. De fyra spelfilmsprojekten tilldelas sju miljoner kronor vardera i produktionsstöd, i form av ett LOI (Letter of Intent).


Följande fyra projekt inom spelfilm har valts ut till Talent to Watch:

Lifsens rot
I en adaption av Sara Lidmans roman möter den ursinniga mejerskan Rönnog kärleken och drivs mot en smärtsam uppgörelse med sin skam över själva glädjen – den som är Lifsens rot.

Regi och manus: Inga Kempe
Producent: Jörgen Andersson / Doppelganger 
Region: Film i Västernorrland


Min bästa väns bebis
En berättelse om den största kärleken av alla – vänskap.

Manus och regi: Sophie Vuković
Producenter: Eliza Jones och Markus Waltå / Grand Slam Filmproduktion
Region: Film Stockholm


Nipster
15-åriga Chris längtar efter gemenskap och något att brinna för. På ett sommarläger för klimataktivister hittar hon det – men lägret visar sig vara en rekryteringsplats för en ekofascistisk organisation.

Regi: Sunniva Eir Tangvik Kveum
Manus: Sarah Olsson
Producent: Adam Lunneborg / Carbs Collective
Region: Film i Skåne


Slynglarna
Rastlösa grabben Damir åker på en fartfylld bilresa med sin nyfunna älskare Amel för att sätta dit sin förövare från gångna tider.

Regi: Alecio Araci
Manus: Alecio Araci och Andreas Nygård
Producenter: Alicia Hansen och Stina Eriksson / Prolaps Produktion
Region: Film i Väst


Projekten kommer att presenteras under Göteborgs filmfestival branschdagar Nordic Film Market, som äger rum 31 januari till 3 februari 2024. 

Referensgruppen för spelfilm har bestått av regissörerna och manusförfattarna Tarik Saleh och Nathalie Álvarez Mesén tillsammans med Wanda Bendjelloul, filmkritiker och författare, Annie Karlsson, programmerare på Göteborgs filmfestival och Malin Nevander, dramaturg och utvecklingsansvarig på SVT Drama.

Läs mer här om Talent to Watch.

För frågor, kontakta Lina Norberg Johansson, talangansvarig på Filminstitutet: lina.norberg@filminstitutet.se


I morgon avslöjar vi de dokumentärfilmsprojekt som valts ut till Talent to Watch – håll utkik!


Ämnen: Talang

Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand