Jerry Carlssons nya kortfilm Lyckad upptining av herr Moro är uttagen till Toronto filmfestival i den officiella kortfilmstävlingen Short Cuts. Det är andra gången en film av Jerry Carlsson är med på en av världens främsta filmfestivaler. Förra året tävlade hans Nattåget på Venedigs filmfestival. Dessutom är fyra svenska samproduktioner klara för Toronto: Costa Brava Lebanon, Farha, Världens värsta människa och Bergman Island.
– Det känns underbart! Jag är otroligt glad över att filmen får sin internationella premiär på Torontos filmfestival och ser fram emot att filmen ska få möta en internationell publik, säger Jerry Carlsson.
Filmen handlar om herr Moro, som får ett samtal om att hans kryobevarade ex-partner Adrian har fått en tid för upptining. När behållaren som Adrian förvaras i ska hämtas, inser Herr Moro att han kanske inte är redo för att Adrian ska tinas upp och återvända. I rollerna ser vi bland andra Richard Sseruwagi, Doreen Ndagire och Lisette Pagler.
Lyckad upptining av herr Moro är producerad av Frida Mårtensson, Verket Produktion i samproduktion med Sveriges Television och med stöd av Svenska Filminstitutet, kortfilmskonsulent Ami Ekström, samt Film Stockholm. Filmen ingår i 2121, Filminstitutets och SVT:s stora satsning på korta science fiction-filmer. Läs mer om 2121 här.
Så här kommenterar Jerry Carlsson sin egen film:
– Den existentiella aspekten av sci-fi intresserar mig. Vad kommer hända i framtiden och framförallt hur kommer vi känslomässigt att reagera på framtida scenarion? I Lyckad upptining av herr Moro vill jag se vad som händer när man får vet att ens partner, som har varit död och kryopreserverad i 43 år, nu ska återvända till livet. Jag ville utforska de känslor som uppstår hos den levande partnern, som nu är i 60-årsåldern och inser att han har svårt att komma ihåg de minnen och känslor som han en gång haft för sin partner. Det är en omvänd sorgeprocess, där känslor och minnen som han har förträngt måste tinas upp.
Både Lyckad upptining av herr Moro och Nattåget finns att se på SVT Play.
Svenska samproduktioner till Toronto
Costa Brava Lebanon, regi Mounia Akl – Contemporary World Cinema
Familjen Badri bor i självvald isolering uppe i de libanesiska bergen. När regeringen inviger en soptipp rakt utanför deras stängsel, börjar allt de har försökt fly ifrån komma ikapp dem.
Costa Brava Lebanon, långfilmsdebuten för libanesiska regissören Mounia Akl, blev nyligen också uttagen till Venedigs filmfestival. Filmen är en samproduktion mellan Libanon, Sverige, Danmark, Norge, Frankrike och Spanien. Svensk medproducent är Olivier Guerpillon, Fox in the Snow, nyligen aktuell också som producent till Baker Karims Jordbundna, en av kortfilmerna i SVT:s och Filminstitutets tidigare nämnda satsning 2121. Musiken till Costa Brava Lebanon är skriven av den svensk-amerikanska kompositören Nathan Larson. Filmen har fått stöd av Filminstitutet, tidigare långfilmskonsulent Madeleine Ekman, och av Film i Skåne. Svensk distribution Folkets Bio.
Farha, regi Darin J. Sallam – Discovery
Trettonåriga Farha måste plötsligt lämna sin barndom. Drömmen om att få gå i skolan övergår i en kamp för överlevnad när den nya staten Israel tar över hennes by. En film om en familjs liv och en dotters värdighet, baserad på en verklig händelse.
Farha, även det en långfilmsdebut, för den jordanska manusförfattaren och regissören Darin J. Sallam. Filmen är en samproduktion mellan Jordanien, Sverige och Saudiarabien med William Johansson Kalén, Laika Film & Television, som svensk samproducent. Filmen är klippt i Göteborg av den svenske klipparen Pierre Laurent. Farha har fått stöd av Filminstitutet, tidigare långfilmskonsulent Madeleine Ekman. Folkets Bio distribuerar filmen i Sverige, med biopremiär 5 november.
Världens värsta människa, regi Joachim Trier – Gala Presentation
Den tredje filmen i Joachim Triers Oslo-trilogi (efter Repris och Oslo, 31 augusti) är en dramakomedi om kärleken i vår tid, om att ha alla möjligheter i livet men fortfarande känna sig som världens värsta människa.
Filmen hade nyligen världspremiär på filmfestivalen i Cannes, där den tävlade om en Guldpalm. Norska Renate Reinsve utsågs vid festivalen till Bästa kvinnliga skådespelare för sin roll i filmen. Världens värsta människa (som delvis är inspelad i Trollhättan) är en norsk-svensk samproduktion med Mattias Nohrborg, B-Reel Films, samt Film i Väst som svenska samproducenter, och gjord med stöd från Filminstitutets tidigare långfilmskonsulent Madeleine Ekman. TriArt Film distribuerar med svensk biopremiär i november.
Bergman Island, regi Mia Hansen-Løve – Gala Presentation
Tony är en hyllad regissör som bjuds in till det mytomspunna Fårö under Bergmanveckan. Med sig på resan har han sin fru Chris som hoppas få inspiration till sitt eget filmmanus i det vildvuxna landskapet. Det späckade programmet gör att de upplever ön på varsitt håll och minnen av Chris första kärlek börjar plötsligt göra sig påminda. Gränsen mellan verklighet och fiktion suddas ut och paret glider allt längre ifrån varandra.
Bergman Island, som också tävlade om en Guldpalm vid årets Cannesfestival, är en fransk-belgisk-tysk-svensk samproduktion. Erik Hemmendorff på Plattform Produktion är svensk samproducent, och filmen har fått stöd från Filminstitutets tidigare långfilmskonsulent Calle Marthin. Svensk biopremiär 1 oktober via TriArt Film.
Toronto International Film Festival går av stapeln 9-18 september. Läs mer här.
Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.