2021-06-29 10:41Pressmeddelande

Premiär 30 juni i SVT för 2121 – sex filmer från framtiden

Från vänster till höger: Finito, Folly, Jordbundna, Reckless, Skönheten och Lyckad upptining av herr Moro. Foto: Simon Rudholm, Benjamin Orre, Andres Rignell, Josua Enblom (även Lyckad upptining...) och Gösta Reiland.Från vänster till höger: Finito, Folly, Jordbundna, Reckless, Skönheten och Lyckad upptining av herr Moro. Foto: Simon Rudholm, Benjamin Orre, Andres Rignell, Josua Enblom (även Lyckad upptining...) och Gösta Reiland.

Hur ser vår värld ut om hundra år? Det är utgångspunkten för Filminstitutets och SVT:s satsning 2121, det största kortfilmsprojektet i svensk filmhistoria. Sex regissörer – Baker Karim, Pella Kågerman, Patrik Eklund, Jerry Carlsson, Beata Gårdeler och Hugo Lilja – beskriver sin version av framtiden i varsin kortfilm. Onsdag 30 juni har filmerna premiär på SVT och SVT Play.

2121 är ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet och SVT. Fem av filmerna hade digital världspremiär på Göteborgs filmfestival tidigare i år. Den 30 juni visas samtliga i SVT1 och läggs ut på SVT Play. 

Visningar 30 juni
SVT1 19.05–19.30: Finito
SVT1 21.00–21.55: Reckless, Skönheten, Lyckad upptining av herr Moro, Jordbundna och Folly
Filmerna släpps också på SVT Play natten mot 30 juni.

För press
Pressbilder och förhandstitt finns i SVT:s pressrum

Filmerna som ingår i 2121:

RECKLESS
Regi och manus: Pella Kågerman

Producenter: Eliza Jones och Markus Waltå, Grand Slam Filmproduktion, med stöd av Film Stockholm/Filmbasen
Jordens yta är helt översvämmad av vatten och Stockholm har tvingats ner som en stad i berggrunden. Här pågår dock livet mer eller mindre som vanligt. Trots att samhället håller på att krossas av ett ökat vattentryck, förblir Nikkis högsta önskan att bli tillsammans med sitt ex igen. I rollerna: Elle Kari Bergenrud, Amed Bozan, m fl. (10 min)

SKÖNHETEN 
Regi: Beata Gårdeler
Manus: Beata Gårdeler och Emma Broström
Producent: Nadir Öperli, Second Land, med stöd av det Danske Filminstitut
I en snar framtid där plastikkirurgi har blivit norm i samhället ska Esme genomgå sin första operation. Men hon tvekar, då hennes AI:s historiska referenser påverkar henne. I rollerna: Jenna ChaaraouiRebecca Hemse, Michel van Berkum, Zinat Pirzadeh, Jennie Fröndell, Marcus Schenkenberg m fl. (10 min)

LYCKAD UPPTINING AV HERR MORO 
Regi och manus: Jerry Carlsson
Producent: Frida Mårtensson, Verket Produktion, med stöd av Film Stockholm/Filmbasen
Herr Moro får ett samtal om att hans kryobevarade ex-partner Adrian har fått en tid för upptining. När behållaren som Adrian ligger i ska hämtas, inser herr Moro att han kanske inte är redo för att Adrian ska tinas upp och återvända. I rollerna: Richard Sseruwagi, Doreen Ndagire, Lisette Pagler m fl. (13 min)

JORDBUNDNA
Regi och manus: Baker Karim
Producent: Olivier Guerpillon och Frida Hallberg, fox in the snow films, med stöd från Film i Skåne
Om hundra år har människan förstört miljön. Planeten är döende och några få har valts ut för att resa iväg på en interplanetär ark som ska rädda mänskligheten. Max är inte bland de utvalda. Men hans mål är att komma upp på arken, till vilket pris som helst. Jordbundna är Sveriges första afro-futuristiska film. I rollerna: Alexander KarimSaga Gärde, Michael Norlind, Saptieu Jeng, Mathilde Gbotto Carlsson m fl. (10 min)

FOLLY
Regi och manus: Hugo Lilja
Producent: Mistre Tesfaye, YouSavedMe
I en skrämmande framtidsvision har Sverige lämnat över regeringsmakten till en AI. Sedan dess har den ekonomiska utvecklingen varit explosionsartad, men när nyhetsankaret Folly ska avslöja sanningen om Sveriges internationella operationer blir dess makt högst kännbar. I rollerna: Josette Bushell-MingoArvin Kananian, Andrew Lowery, Nina Mårshagen, Mei Hsia Wang Wächtler m fl. (10 min)

FINITO 
Regi och manus: Patrik Eklund
Producent: Mathias Fjellström, Salmonfox, med stöd från Film i Västerbotten, Filmpool Nord och Film Stockholm/Filmbasen
Året är 2121 och i Laisvall i norra Sverige hyllas den lokala ingenjören Eugene Lestander för att han med sina innovationer lyckats avvärja klimathotet. Mitt i firandet briserar nyheten om ett nytt hot om undergång. Finito är en komedi om hur människan för alltid kommer vara sin egen värsta fiende. I rollerna: Helena Lindegren, Olof Wretling, Mikael Tornving, Sven Björklund, Lennart Jähkel, Schiaffino Musarra, John LaBriola, Stephen Rappaport m fl. (22 min)

Projektledare för 2121:
Ami Ekström, filmkonsulent för kortfilm och nya format på Svenska Filminstitutet: ami.ekstrom@filminstitutet.se, 08-665 11 39
Helena Ingelsten, projektledare SVT Dokumentär & Kortfilm: helena.ingelsten@svt.se, 08-7847869

Presskontakt SVT:
Sindre Lind-Åkerblom: sindre.lind-akerblom@svt.se


Ämnen: 2121

Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand