2021-07-29 10:35Pressmeddelande

Världspremiär för flera svenska samproduktioner i Venedig

Isolation. Foto: Notorious Pictures / Fox in the SnowIsolation. Foto: Notorious Pictures / Fox in the Snow

Två svenska samproduktioner får världspremiär vid årets filmfestival i Venedig. Episodfilmen Isolation, med svenska Olivier Guerpillon som både medregissör och samproducent visas som Special Event, och dramat Costa Brava Lebanon, som även den har Olivier Guerpillon som samproducent, visas i festivalens nya officiella sektion Orrizonti Extra och har chans att vinna både debut- och publikpris. Dessutom premiärvisas HBO-serien Scenes from a Marriage, nyinspelningen av Ingmar Bergmans Scener ur ett äktenskap.

 

Isolation är en episodfilm där fem europeiska regissörer i var sin kort dokumentär skildrar pandemin från sina personliga perspektiv. Allt från intimt drama till lokala reaktioner på Corona-krisen ryms i filmen.

Regissörerna är, förutom Olivier Guerpillon, som står för regin av det svenska bidraget Liberty, Equality, Immunity, Michael Winterbottom (The Trip, 24h Party People, A Mighty Heart) för Storbritannien, Jaco van Dormaël (Totos bedrifter, Det helt nya testamentet, Mr Nobody) för Belgien, Julia von Heinz (bioaktuell i Sverige med Imorgon hela världen) för Tyskland och Michele Placido (Bläckfisken, Romanzo Criminale) för Italien. 
Filmen kommer att ha världspremiär i Venedig och visas som Special Event i sektionen Giornate degli Autori (tidigare Venice Days). Huvudproducent är italienska Notorious Pictures (Guglielmo Marchetti) och svensk medproducent är Fox in the Snow (Olivier Guerpillon).

 

- Overkligt! Det känns som en dröm för en regissör att få presentera sin film i Venedig, inte minst när den är så personlig som Isolation. Jag känner mig glad och privilegierad att ha fått regissera det svenska bidraget i detta ovanliga projekt tillsammans med filmskapare som jag beundrat länge, och lyfta fram frågor som jag grubblat över under pandemin. Som producent känns det också helt osannolikt att ha med två långfilmer i Venedig, Isolation och Costa Brava Lebanon. Jag gläds med våra team som kämpat så hårt för att göra film trots svåra omständigheter, säger Olivier Guerpillon.

 

Den svenska samproduktionen Costa Brava Lebanon visas i festivalens nya officiella sektion Orrizonti Extra, där den har chans att vinna publikpris och även Luigi de Laurentiis-priset för bästa debut. Svensk producent är även här Fox in the Snow (Olivier Guerpillon).
Filmen handlar om den frisinnade familjen Badri som har lämnat storstaden Beirut för att bo i självvald isolering uppe i de libanesiska bergen. 

Filmen är samproducerad med Sverige, Danmark, Norge, Frankrike och Spanien, och är den libanesiska regissören Mounia Akls långfilmsdebut. Hon har tidigare gjort prisbelönade och Cannes-visade kortfilmer som Submarine (2015). Huvudproducent är libanesiska Abbout Productions.

Costa Brava Lebanon har fått stöd av bland annat Svenska Filminstitutet (Madeleine Ekman) och Film i Skåne. Svensk distribution: Folkets Bio.
Costa Brava Lebanon kommer även att visas på Toronto Film Festival i september, inom sektionen World Contemporary Cinema.  

 

Den svensk-franska regissören och producenten Olivier Guerpillon växte upp i Frankrike, men har sedan länge sin bas i Sverige. Han har regisserat flera uppmärksammade kortfilmer som visats på stora internationella festivaler, bland andra In/Ut (2015). Han var även medförfattare till den svenska långfilmen Medan vi lever (2016) av Dani Kouyaté som prisades på African Academy Awards 2017. 

Olivier Guerpillon har tidigare producerat filmer som Sound of Noise av Ola Simonsson och Johannes Stjärne Nilsson (Cannes 2010), Ömheten av Sofia Norlin (Berlinale 2014), och nu senast kortfilmen Jordbundna (2021) och långfilmen Glaciär (2021), båda i regi av Baker Karim

 

Även HBO:s Scenes from a Marriage får världspremiär i Venedig. Miniserien är en amerikansk nyinspelning av Ingmar Bergmans Scener ur ett äktenskap (1973), där Liv Ullmann och Erland Josephson sågs i huvudrollerna. I nyversionen spelar Jessica Chastain och Oscar Isaac paret som kämpar med sitt krisande äktenskap. För regi står Hagai Levi (In Treatment, The Affair).

Amerikanska MediaRes har producerat tillsammans med svenska Filmlance (Lars Blomgren och Daniel Bergman). Serien får svensk premiär på HBO i september.

 

Den 78:e internationella filmfestivalen i Venedig äger rum 1–11 september 2021.

Se labiennale.org för mer information.

 


Ämnen: Venedig

Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand