2021-12-10 18:43Pressmeddelande

Svenska kortfilmen Reckless till Sundancefestivalen

Elle Kari Bergenrud i Reckless. Foto: Josua EnblomElle Kari Bergenrud i Reckless. Foto: Josua Enblom

Ikväll svensk tid presenterades kortfilmssektionen till Sundance Film Festival där Reckless av Pella Kågerman visas i tävlan. Filmen har därmed chans till en antal priser, däribland Bästa internationella kortfilm. Dessutom visas den svenska tv-serien The Dark Heart på festivalen.

I Reckless är jordens yta helt översvämmad av vatten och Stockholm har tvingats ner som en stad i berggrunden. Här pågår dock livet mer eller mindre som vanligt. Trots att samhället håller på att krossas av ett ökat vattentryck, förblir Nikkis högsta önskan att bli tillsammans med sitt ex igen.

– Att komma med på Sundance är ju som att slinka genom ett mycket trångt nyckelhål, det är kul när det händer! Känns alltid lite slumpmässigt, men nu passar det extra bra eftersom det finns några amerikanska skådisar som jag verkligen vill träffa för mitt nästa projekt! säger Pella Kågerman, regissör och manusförfattare.

Reckless är en av filmerna i Svenska Filminstitutets och SVT:s storsatsning 2121 – sex kortfilmer som skildrar världen om hundra år. Filmen är producerad av Eliza Jones och Markus Waltå, Grand Slam Filmproduktion, med stöd av Filminstitutets kortfilmskonsulent Ami Ekström samt Film Stockholm/Filmbasen. I huvudrollerna ser vi Elle Kari Bergenrud och Amed Bozan.

Klicka här för att se Reckless på SVT Play.

Kommande svenska tv-serien The Dark Heart är också inbjuden till Sundancefestivalen. I sektionen Indie Episodic Program visas tre delar av serien, som är producerad av Anna Carlsten på FLX för Discovery+. För manus står Oskar Söderlund och regi Gustav Möller, och i rollerna ser vi bland annat Gustav Lindh och Clara Christiansson Drake. Serien, som har Film i Skåne som medproducent, är baserad på Joakim Palmkvists bok med samma namn (svensk titel Hur man löser ett spaningsmord) och har premiär 2022.

Nästa upplaga av Sundance filmfestival i Park City, Utah blir den 40:e i ordningen och äger rum 20-30 januari 2022.


Ämnen: Sundance

Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand