2023-01-17 15:04Pressmeddelande

Svenska filmer på Sundancefestivalen

And the King Said, What a Fantastic Machine! och Well Wishes My Love, Your Love. Foto: Plattform Produktion / Gabriel Gabriel GarbleAnd the King Said, What a Fantastic Machine! och Well Wishes My Love, Your Love. Foto: Plattform Produktion / Gabriel Gabriel Garble

Torsdag 19 januari startar Sundancefestivalen. Med i programmet på den prestigefyllda amerikanska festivalen finns två svenska filmer: dokumentären And the King Said, What a Fantastic Machine! av Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck, och kortfilmen Well Wishes My Love, Your Love av Gabriel Gabriel Garble. Dessutom visas två svenska samproduktioner, Slow och Heroico.

And the King Said, What a Fantastic Machine! – världspremiär i World Cinema Documentary Competition

Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck har gjort sig kända för prisbelönta kortfilmer som Hopptornet, Studio 5 och Arbete åt alla!. Deras nya film handlar om människans relation till kameran, med nedslag i dess tvåhundraåriga historia fram till idag. Filmen fokuserar på hur kameran har använts, vilka val den får människor att göra och hur detta påverkar både människans beteende och hela samhället. Filmen är till största delen gjord med arkivmaterial, både äldre material och YouTube-klipp – allt från det allra första fotografiet av en människa, till dagens oavbrutna livestreams.

And the King Said, What a Fantastic Machine!  kommer att få svensk biopremiär i höst.

Läs mer om filmen och regissörerna här!


Well Wishes My Love, Your Love – nordamerikansk premiär i Animation Short Film Program

En pojke har just blivit föräldralös och lider av en stor förlust. En solig försommardag lånar han ut sin arm till en vän.Vännen tar med armen och en kamera för en drömsk resa genom texturer och material. Månen närmar sig solen och vattnet berättar om hemligheter under ytan…

Den animerade kortfilmen Well Wishes My Love, Your Love vann förra året toppriset i "Den tänkande handen", Konstakademiens och Kungliga Hovstaternas årliga tävling och utställning för unga tecknare. Filmen har sedan dess turnerat på en lång rad internationella filmfestivaler, däribland Edinburgh, Sydney och Bilbao.

Gabriel Gabriel Garble är en animationsfilmskapare och bildkonstnär som använder en kombination av 2D- och 3D-tekniker. Gabriels filmer kännetecknas av sitt eftertänksamma tempo och inbjuder tittaren att dyka in i ett drömlikt tillstånd av kontemplation och leva tillsammans med animismen inom varje bildruta. Gabriel håller för närvarande på att utveckla sin första animerade långfilm.


Svenska samproduktioner

Slow – World Cinema Dramatic Competition

I den litauiska regissören Marija Kavtaradzes film möter vi dansaren Elena som blir förälskad i en teckenspråkstolk som visar sig vara asexuell. Slow är ett romantiskt drama om det ständiga sökandet efter närhet, rädslan för kärlek och rädslan för vara ensam. Musiken är skriven av Irya Gmeyner och för koreografin står Anna Vnuk. Slow är en litauisk-svensk-spansk samproduktion med Anna-Maria Kantarius, Garagefilm som svensk samproducent, gjord med stöd från bland andra Svenska Filminstitutet och Film Stockholm. Slow distribueras av Folkets Bio och får svensk premiär under 2023.

Heroico – World Cinema Dramatic Competition

Mexikanske regissören David Zonanas film handlar om Luis, en 18-årig pojke från ursprungsbefolkningen som skriver in sig på Heroic Military College med förhoppningar om en bättre framtid. Där möter han ett stelbent och institutionellt våldsamt system vars syfte är att bryta ner honom till en perfekt soldat. Heroico är en mexikansk-svensk samproduktion med Jonas Kellagher, Commonground Pictures, som svensk samproducent, tillsammans med Film i Väst. 

Dessutom visas den brittiska kortfilmen Claudio's Song av Andreas Nilsson, regissör och musikvideomakare. Filmen, med musik av Hans Appelqvist, ingår i Midnight Short Film Program.


EUROPE! Hub – mötesplats för europeisk film

European Film Promotion (EFP) arrangerar i år en mötesplats för att lyfta fram alla europeiska filmer på festivalen mot den nordamerikanska marknaden. Här kan regissörer, producenter, säljagenter och press mötas. EUROPE! Hub stöds av bland andra Svenska Filminstitutet, och Sara Rüster, festivalansvarig dokumentärfilm på Internationella enheten, kommer att finnas på plats.


Sundance Film Festival äger rum i Park City, Utah och pågår 19–29 januari. Läs mer här.


Ämnen: Sundance

Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand