2022-12-07 18:30Pressmeddelande

Svenska dokumentären Fantastic Machine till Sundance

And the King Said, What a Fantastic Machine! Foto: Scott JayroAnd the King Said, What a Fantastic Machine! Foto: Scott Jayro

Ikväll svensk tid släppte Sundance filmfestival sitt huvudprogram och återigen finns en svensk dokumentärfilm med på den prestigefyllda festivalen. Axel Danielsons och Maximilien Van Aertrycks nya film And the King Said, What a Fantastic Machine! får världspremiär i sektionen World Cinema Documentary Competition. På festivalen tävlar också svenska samproduktionen Slow av Marija Kavtaradze.

And the king said, what a Fantastic Machine! handlar om människans relation till kameran, med nedslag i dess tvåhundraåriga historia fram till idag. Filmen fokuserar på hur kameran har använts, vilka val den får människor att göra och hur detta påverkar både människans beteende och hela samhället. Filmen är till största delen gjord med arkivmaterial, både äldre material och YouTube-klipp – allt från det allra första fotografiet av en människa, till dagens oavbrutna livestreams. 

Nu får filmen världspremiär i tävlan på Sundance Film Festival som går av stapeln i Park City, Utah i januari nästa år.

– Vi är lyckliga men också lättade! Sundance är den bästa tänkbara starten för filmen. Vi har jobbat med filmen i fem år, och en stor del av arbetet har handlat om att avgränsa den tematiskt. Det är ett ämne som innehåller otroligt mycket! Vårt urval bygger på det vi själva tycker är det mest intressanta, roliga och häpnadsväckande materialet som vi stött på, samtidigt har vi hela tiden haft siktet på en sammanhållen långfilm. Sundance är en kvittens på att både tematiken och utformningen av filmen engagerar på det sätt vi hoppats på. Vi ser verkligen fram emot att se den tillsammans med en publik på stor duk! säger regissörerna Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck

– Det är en fin tradition att vi år efter år har svensk dokumentärfilm i tävlan på Sundance, det visar på hur stark den står sig internationellt och det är vi väldigt stolta och glada för, säger Sara Rüster, festivalansvarig dokumentärfilm på Filminstitutet.

Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck är regissörer, manusförfattare, producenter och klippare, knutna till Plattform Produktion och med en rad hyllade projekt på sin cv. Hopptornet (2016) har visats på mer än hundra internationella filmfestivaler och vunnit bland annat Juryns specialpris och Publikens pris i Clermont-Ferrand, och Startsladden på Göteborgs filmfestival. Den var dessutom shortlistad för en Oscar 2018 och nominerad till en Emmy. Studio 5 (2017) Guldbaggenominerades för Bästa kortfilm och vann Tempo Short Award på Tempo Dokumentärfestival. Duons förra film Arbete åt alla! (2021) hade världspremiär på kanadensiska festivalen Hot Docs och belönades med Publikpriset i Lab Competition i Clermont-Ferrand.

Både Hopptornet och Arbete åt alla! finns att se på SVT Play.


Sundance bjuder också på världspremiär för den svenska samproduktionen Slow som tävlar i World Dramatic Competition.

I filmen, med manus och regi av den litauiska regissören Marija Kavtaradze, möter vi dansaren Elena som blir förälskad i en teckenspråkstolk som visar sig vara asexuell. Slow är ett romantiskt drama om det ständiga sökandet efter närhet, rädslan för kärlek och rädslan för vara ensam.

Musiken är skriven av svenska kompositören och artisten Irya Gmeyner (Tunna blå linjen, Comedy Queen), och för koreografin står Anna Vnuk (Midsommar, Grotesco). Slow är en litauisk-svensk-spansk samproduktion med Anna-Maria Kantarius, Garagefilm som svensk samproducent, gjord med stöd från bland andra Svenska Filminstitutet och Film Stockholm.

Slow distribueras av Folkets Bio och får svensk premiär under nästa år.

Sundance Film Festival pågår 19–29 januari 2023. Läs mer här.Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand