Berlins filmfestival har idag släppt sitt program som bjuder på ett starkt svenskt startfält med inte mindre än fyra filmer, däribland Milad Alamis nya film Motståndaren som får världspremiär i Panorama-sektionen.
Axel Danielsons och Maximilien Van Aertrycks dokumentär And the King Said: What a Fantastic Machine! får europapremiär. Dessutom premiärvisas kortfilmerna Gösta Petter-land skapad av Christer Wahlberg och Sebastian Rudolph Jensen samt Madden av Malin Ingrid Johansson. Gizem Erdogan är utsedd till Sveriges Shooting Star, och två nya svenska projekt – Our Love av Lia Hietala och Hannah Reinikainen och The Love Pill av Naures Sager – är uttagna till Talent Project Market på festivalen.
– Det finns hundratals, nej, tusentals festivaler i världen. Av dessa är det en sisådär tjugo stycken som sticker ut som extra viktiga och av dessa tjugo endast en handfull som verkligen på riktigt syns, hörs och har ett renommé och en genomslagskraft som kan lyfta en filmskapare till en ny nivå och som ger hens film en än starkare röst. Berlins filmfestival tillhör utan tvekan den senare exklusiva skaran festivaler. Att Milad Alamis Motståndaren och ytterligare tre svenska filmer är utvalda att visas i Berlin i februari är därför otroligt kul och spännande! säger Petter Mattsson, chef Internationella enheten på Svenska Filminstitutet.
Motståndaren – regi Milad Alami (världspremiär i Panorama-sektionen)
– Jag är jättestolt över att Motståndaren visas på Berlin Film Festival och ser fram emot att möta publiken där! Filmen ska nog göra mycket väsen av sig, speciellt på grund av allt som händer i Iran just nu och att den handlar om frihet, säger Milad Alami.
I Motståndaren möter vi brottaren Imam, som tvingas lämna Iran med sin familj när ett förkrossande rykte sprids om honom. Han tvingas att lämna allt bakom sig och börja om i Sverige, tillsammans med sin familj. Men hans förflutna vägrar släppa taget om honom. I huvudrollen ser vi Payman Maadi, känd från bland annat Asghar Farhadis filmer About Elly och Nader och Simin – en separation. För den sistnämnda belönades han med Silverbjörnen vid Berlins filmfestival. I övriga roller: Marall Nasiri, Björn Elgerd, Ardalan Esmaili och Arvin Kananian.
Milad Alami gjorde flera uppmärksammande kortfilmer innan han långfilmsdebuterade med danska Charmören (2017), som fick världspremiär på filmfestivalen i San Sebastián och som sedan dess visades och prisades på flera internationella festivaler, bland andra i Chicago, Lübeck och Palm Springs. På senare tid har han regisserat tv-serier som When the Dust Settles och Follow the Money. Motståndaren är hans andra långfilm, och hans första svenska.
Manus: Milad Alami. Producent: Annika Rogell, Tangy, med stöd från Filminstitutet, tidigare konsulenten Madeleine Ekman, samt bland andra Film i Väst.
Motståndaren har svensk biopremiär 31 mars, distribuerad av TriArt Film.
Shooting Star: Gizem Erdogan
Gizem Erdogan har valts ut som en av de mest lovande och intressanta skådespelarna i Europa just nu. Det är den internationella juryn för European Film Promotion (EFP) som årligen utser tio skådespelare till Europas Shooting Stars. Priset delas ut på Berlins filmfestival måndagen 20 februari.
Läs mer: Gizem Erdogan utnämnd till Shooting Star på Berlins filmfestival
Gösta Petter-land – regi Christer Wahlberg (Generation Kplus)
Världspremiär för Christer Wahlbergs och Sebastian Rudolph Jensens film, en animerad kort dokumentär där vi möter fem barn som har startat låtsaslandet Gösta Petter-land. En drömsk och fri skogsvärld med gulliga kycklingar dit barnen reser genom att blunda. När regler tar över låtsaslandet blir utopin en mardröm. Genom intervjuer får vi följa grundarna till landet och få reda på vad det var som egentligen hände.
Producent: Christer Wahlberg, som också skrivit manus med Sebastian Rudolph Jensen. Producerad av Intermundos, med stöd från Svenska Filminstitutet, konsulent Jannik Splidsboel, samt Göteborgs stad, SVT och Film i Väst.
Madden – regi Malin Ingrid Johansson (Generation 14plus)
Malin Ingrid Johanssons kortfilm får internationell premiär i Berlin, efter världspremiären i Startsladden på Göteborgs filmfestival om knappt två veckor. Madden är en berättelse om att förhålla sig till sin flock. Om plikt kontra längtan. Om höga klackskor i koskit och uppskrämda djurkroppar som dundrar fram över ett västgötskt landskap. Om en skog av höga trädstammar mellan vår huvudperson och världen utanför. Vi lever i en tid där självförverkligande, individualism och valfrihet krockar hårt mot den tradition av arv och den kollektivet som livet på en gård kan innebära. Madden utforskar hur det är att vara en ung tjej i mellanrummet av dessa två rakt motstående vägval
Född och uppvuxen på en gård i Västsverige kan Malin Ingrid Johansson vara en av få regissörer som vet hur man hanterar en traktor likaväl som en kamera. Hon började sin karriär som stillbildsfotograf innan hon gick över till att regissera musikvideos, konstfilm och kortfilm.
Manus: Malin Ingrid Johansson. Producenter: Andrea Gyllenskiöld, Joel Rostmark, Adam Holmström och Victor Lindström, Pineius AB, med stöd från Filminstitutet, konsulent Janne Vierth.
And the King Said: What a Fantastic Machine! – regi Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck (Generation 14plus)
Europapremiär för dokumentären And the King Said: What a Fantastic Machine! som i dagarna också är aktuell på Sundancefestivalen, där den kommer att få sin världspremiär. Filmen handlar om människans relation till kameran, med nedslag i dess tvåhundraåriga historia fram till idag. Fokus är på hur kameran har använts, vilka val den får människor att göra och hur detta påverkar både människans beteende och hela samhället. Filmen är till största delen gjord med arkivmaterial, både äldre material och YouTube-klipp – allt från det allra första fotografiet av en människa, till dagens oavbrutna livestreams.
Läs mer här: Svenska dokumentären Fantastic Machine till Sundance
Talent Project Market
Talent Project Market är ett samarbete med Berlinale Talents. Av 166 sökande är tio projekt utvalda och här finns två svenska talangprojekt:
Our Love i regi av Lia Hietala och Hannah Reinikainen, producerad av Melissa Lindgren, Story.
The Love Pill i regi av Naures Sager, producerad av Michael Detlef Petersen, The Uneven, med stöd från Film i Skåne. The Love Pill ingår också i Filminstitutets talangsatsning Talent to Watch, och kommer att visas under Nordic Film Market på Göteborgs filmfestival den 2 februari. Läs mer om Talent to Watch här.
73:e upplagan av Berlins filmfestival pågår 16–26 februari. Filminstitutet kommer att arrangera en pressträff i Berlin för alla svenska inslag, söndagen den 19 februari. Pressinbjudan kommer närmre inpå.
Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.