2023-12-06 09:00Pressmeddelande

Shima Niavarani leder Guldbaggegalan

Foto: Pelle T. Nilsson / SPAFoto: Pelle T. Nilsson / SPA

Vi har glädjen att meddela att Shima Niavarani blir programledare för Guldbaggegalan, som direktsänds av SVT från Cirkus i Stockholm måndagen den 15 januari 2024.

Shima Niavarani har underhållit som skådespelerska, manusförfattare, regissör och artist både på scen och i film och tv i snart 20 år. Hon slog igenom som 19-åring med den egna föreställningen Autodidakt i enmansakt och några år senare kom solomusikalen Shima Niavarani är en Übermensch på Södra Teatern. Shima Niavarani har spelat på teaterscener som Dramaten, Stockholms Stadsteater, Uppsala Stadsteater, Riksteatern med flera. I mars i år hade den rosade humorshowen Shima Is a Punk Rocker premiär och med den har hon turnerat i hela Sverige under året, och i maj nästa år spelas den igen i Stockholm.

Programledarrollen är ingalunda ny för Shima Niavarani. Hon har lett den stora prisutdelningsceremonin på anrika Theater Lübeck på Nordische Filmtage i Tyskland och på Göteborgs filmfestival. Två gånger har hon varit mycket uppskattad konferencier på QX-galan, och för två år sedan debuterade hon som programledare för Melodifestivalen.

– Det är såklart det läskigaste som finns att leda den stora prisceremonin i ens egna bransch, men jag tänkte ”what the heck, vad kan gå fel?!” Jag skojar, ALLT kan gå fel. Men stoltheten över cinema och filmkonsten som sådan, att få hålla i den fanan, besegrade alla tvivel och jag är väldigt hedrad över att genomföra detta sinnessjuka uppdrag, säger Shima Niavarani.

Shima Niavaranis filmbana började 2009 och hon har Guldbaggenominerats för Bästa huvudroll i Fia-Stina Sandlunds She’s Wild Again Tonight (2015) i vilken hon spelade mot Gustaf Norén – en film om Fröken Julie. Hon har även medverkat i publiksuccéerna Hundraåringen som smet från notan och försvann (2014), Sune vs Sune (2018) och musikalen En del av mitt hjärta (2019) och ett flertal titlar därtill, bland annat Ester Martin Bergsmarks Nånting måste gå sönder (2014).

Bland tv-serierna märks bland andra Boy Machine, 30 grader i februari, Sjölyckan och Allt faller. 2021 var hon en av deltagarna i säsongens Stjärnorna på slottet.


Shima Niavarani kommer medverka på Filminstitutets pressträff onsdagen den 13 december kl 10 i Filmhuset, då Guldbaggenomineringarna för filmåret 2023 avslöjas. För dig som tillhör press och ännu inte anmält din närvaro, gör det till osa@filminstitutet.se. 


För intervjuförfrågningar med Shima, kontakta Sandra Nordin: sandranordinpr@gmail.com, 070-697 39 59Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand