2022-07-28 16:08Pressmeddelande

Ruben Östlunds Triangle of Sadness till Torontos filmfestival

Charlbi Dean och Harris Dickinson i Triangle of Sadness. Foto: Plattform ProduktionCharlbi Dean och Harris Dickinson i Triangle of Sadness. Foto: Plattform Produktion

Segertåget för Ruben Östlunds Triangle of Sadness fortsätter. Efter Guldpalmsvinst i Cannes i maj är filmen nu uttagen till Torontos filmfestival. Svenska samproduktionen Holy Spider av Ali Abbasi är också klar för festivalen, som startar 8 september.

Idag avslöjades delar av programmet till Toronto International Film Festival (TIFF). Ruben Östlunds Triangle of Sadness får nordamerikansk premiär i sektionen Special Presentations.

Filmen är en samtidssatir som genom modellparet Carl (Harris Dickson) och Yaya (Charlbi Dean) tar avstamp i modevärldens finrum och fortsätter på en lyxyacht tillsammans med miljonärer, vänliga vapenhandlare och en marxistisk sjökapten (Woody Harrelson). Allt slutar på en öde ö där hierarkierna i kampen om överlevnad vänds upp och ned. I övriga roller syns bland andra Zlatko Buric, Vicki Berlin, Henrik Dorsin, Dolly De Leon, Iris Berben, Oliver Ford Davies, Arvin Kananian och Carolina Gynning

Triangle of Sadness har snurrat på flera internationella festivaler efter Cannes-vinsten. I juni visades den på Sydney Film Festival, häromveckan var den öppningsfilm vid Jerusalem Film Festival och den 12 augusti kommer den att öppna också Sarajevo Film Festival, där Ruben Östlund är hedersgäst och kommer att belönas med festivalens pris Heart of Sarajevo. Innan Toronto är Triangle of Sadness också inbokad som avslutningsfilm för New Zealand International Film Festival.

Svensk biopremiär vankas 10 oktober via SF Studios.

Även svenska samproduktionen Holy Spider är uttagen till TIFF där den får kanadensisk premiär. Ali Abbasis thriller blev också den prisbelönt i Cannes, där Zar Amir-Ebrahimi vann priset för Bästa skådespelerska.

Holy Spider har svensk biopremiär januari 2023 via TriArt Film.

TIFF pågår 8-18 september.


Läs mer om filmerna här:
Ruben Östlund vinner Guldpalmen igen och Tarik Saleh får pris för bästa manus
Rekordår för svensk film i Cannes
Tre svenska regissörer tävlar om Guldpalmen


Ämnen: Toronto

Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand