2022-05-28 20:15Pressmeddelande

Ruben Östlund vinner Guldpalmen igen och Tarik Saleh får pris för Bästa manus

Tarik Saleh och Ruben Östlund. Foto: Erik Dalström/Swedish Film InstituteTarik Saleh och Ruben Östlund. Foto: Erik Dalström/Swedish Film Institute

Ruben Östlund vinner Guldpalmen igen! Den 75:e upplagan av Cannes filmfestival avslutades i kväll med sedvanlig prisutdelning i Salle Lumière. Förutom Guldpalmen till Triangle of Sadness belönades Tarik Saleh med priset för Bästa manus.  Zar Amir Ebrahimi vann priset för Bästa skådespelerska i Ali Abbasis dansk-tysk-svensk-franska Holy Spider

  Detta fantastiska år för Sverige i Cannes kröns nu av två av filmvärldens absolut finaste priser. Andra Guldpalmen för Ruben Östlund. En enorm bedrift. Första gången i Cannes för Tarik Saleh och han vinner Bästa manus.  Det är en otrolig prestation att vinna dessa priser i konkurrensen som råder på världens viktigaste och mest prestigefulla filmfestival, säger Anette Novak, vd, Svenska Filminstitutet.

Jag vill också hylla Zar Amir Ebrahami, som vann priset för Bästa skådespelerska i Ali Abbasis dansk-tysk-svensk-franska Holy Spider. Jag vill också passa på att lyfta Ninja Thyberg, hennes film Pleasure var uttagen till Official Selection under pandemiåret 2020, och hon fick i år mottaga Women In Motion Young Talent Award, avslutar Anette Novak. 

Boy from Heaven förärades i går på festivalen även Prix François Chalais, som instiftades till minne av den franske historikern och journalisten François Chalais.

Boy from Heaven är producerad av Kristina Åberg och Fredrik Zander. Triangle of Sadness är producerad av Erik Hemmendorff och Philippe Bober. Den förra filmen distribueras av TriArt Film och den senare av SF Studios. Bägge filmerna har premiär i höst. Eva Åkergren är Holy Spiders svenska producent och filmen distribueras också av TriArt Film och har också premiär i höst. 

Övriga produktionsuppgifter, synopsis etc: Festival de Cannes 2022 (festival-cannes.com)

Presskontakter:
Boy from Heaven, Camilla Nasiell: +46 707 20 65 63
Triangle of Sadness, Johanna Strand +46 707 32 73 66

 


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand