2024-01-17 12:03Pressmeddelande

Levan Akins film Passage får världspremiär i Berlin

Passage. Foto: Haydar TaştanPassage. Foto: Haydar Taştan

Levan Akins nya film Passage får världspremiär på Berlins filmfestival, där den inviger Panorama-sektionen. Dessutom visas Andrej Tarkovskijs Offret, digitalt restaurerad av Svenska Filminstitutet, och Asta Kamma August är utsedd till Shooting Star.

Levan Akin följer upp internationellt hyllade And Then We Danced med en gripande resa genom Istanbuls mest färgstarka bakgator. Lia, en pensionerad lärare från Georgien, har lovat att ta reda på vad som hände med hennes sedan länge försvunna systerdotter Tekla. Av sin granne, Achi, får Lia höra att Tekla kanske befinner sig i Turkiet och de beger sig dit för att hitta henne. I Istanbul möts de av en livligt vacker stad fylld av kopplingar och möjligheter. Men att hitta någon som inte vill bli funnen är svårare än vad de tror. Tills de träffar Evrim, en advokat som kämpar för transrättigheter. När Lia, Achi och Evrim undersöker staden tillsammans, känns det som att de kommer Tekla närmare. 

– Vilken otrolig ära att filmen får möta en publik för allra första gången som invigningsfilm i Panorama-sektionen på årets Berlinale! Att ge liv till denna berättelse, dess rollfigurer och teman har inneburit flera svåra och unika utmaningar, vilket gör detta desto mer meningsfullt. Jag ser mycket fram emot att presentera filmen i Berlin och jag hoppas den kommer att nå många människor, säger Levan Akin.

Passage är skriven av Levan Akin och producerad av Mathilde Dedye / French Quarter Film, i samproduktion med Adomeit Film (Danmark), Easy Riders Films (Frankrike), Bir Film (Turkiet), 1991 Productions (Georgien) samt svenska RMV Film och Sveriges Television. Filmen har fått produktionsstöd av Svenska Filminstitutet, långfilmskonsulent Hanna Lejonqvist, och stöd från bland andra Eurimages och Konstnärsnämnden. I de tre huvudrollerna ser vi Mzia Arabuli, Lucas Kankava och Deniz Dumanlı.

Filmen får svensk biopremiär 22 mars, distribuerad av TriArt Film.

Levan Akin långfilmsdebuterade med Katinkas kalas (2012) som fick internationell premiär på Tribeca Film Festival. Uppföljaren Cirkeln (2015) blev trefaldigt Guldbagge-nominerad. Akins stora genombrott kom med internationellt hyllade And Then We Danced (2019), som hade världspremiär i Cannes, fick sju Guldbaggenomineringar och vann fyra, bland annat för Bästa film och Bästa manus. De senaste åren har Levan Akin regisserat tv-serier som SVT:s Deg och AMC:s Interview with the Vampire


Fler svenska inslag på Berlins filmfestival

I sektionen Berlinale Classics visas Offret (1986). Andrej Tarkovskijs sista film spelades in på Gotland och belönades med fyra priser – bland annat för Sven Nykvists mästerliga foto – vid filmfestivalen i Cannes. Filmen är digitalt restaurerad i 4K av Svenska Filminstitutet.

Som tidigare meddelats är Asta Kamma August årets svenska Shooting Star. Hon är utvald som en av tio unga och lovande europeiska skådespelare som presenteras för internationell press, publik och filmbransch under festivalen. Pressträffen för Shooting Stars kommer att äga rum söndag 18 februari kl 09.

Alla svenska inslag kommer att presenteras under Filminstitutets pressträff i Berlin – mer info om det i kommande utskick!

74:e upplagan av Berlinale äger rum 15-25 februari. Läs mer här.


För mer info kring Passage, kontakta filmens publicist Manlin Sterner: manlin@manlin.se


Ämnen: Berlin

Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand