2023-12-14 13:57Pressmeddelande

Asta Kamma August utnämnd till Shooting Star på Berlins filmfestival

Asta Kamma August. Foto: Stellan RungeAsta Kamma August. Foto: Stellan Runge

Skådespelaren Asta Kamma August har valts ut som en av de mest lovande och intressanta skådespelarna i Europa just nu. Det är den internationella juryn för European Film Promotion (EFP) som årligen utser tio skådespelare till Europas Shooting Stars. Priset delas ut på Berlins filmfestival under en gala, måndagen den 19 februari 2024.

– Jag är otroligt glad och tacksam för detta erkännande. Jag hoppas att det kan bidra till att både Hypnosen och Kalak får en stor spridning i utlandet! Det är två filmer jag är väldigt stolt över att vara med i, säger Asta Kamma August.

– Trots sin ringa ålder, har Asta medverkat i film och tv i mer än 20 år. Men de senaste åren har karriären verkligen fått momentum. Det är kul att se att hon har valt att medverka i så olika sammanhang som kortfilmenTjejtoan av Angelika Abramovitch, som visades på festivaler över hela världen, tv-produktioner och spännande långfilmer av några av Nordens främsta regissörer. Just nu är alltså den perfekta tidpunkten att vara Shooting Star, ta del av det späckade program som erbjuds de utvalda skådespelarna och ta nästa steg ut i världen, säger Petter Mattsson, chef för Filminstitutets internationella enhet.

Asta Kamma August tog sin examen från danska scenkonstkolan 2017 och har snabbt fått erkännande för sina framträdanden i en mängd olika teater-, film- och tv-produktioner. Hon har spelat på svenska och danska teatrar, till exempel Ofelia i Hamlet på Vendyssel teater. Redan som barn medverkade hon i flera filmer och tv-serier och på senare tid har vi kunnat se henne i Björn Runges Bränn alla mina brev (2022) och tv-serien Händelser vid vatten (2023) av Mikael Marcimain. Hennes senaste filmer inkluderar ledande roller i Kalak av Isabella Eklöf som hade världspremiär på San Sebastians filmfestival och vann två priser. Och dessförinnan Hypnosen, regisserad av Ernst de Geer, som hade världspremiär på Karlovy Varys filmfestival i Tjeckien i somras. Även den vann priser. 

Årets upplaga av European Shooting Star blir den 27:e i ordningen, och presenterar tio skådespelare för internationell press, publik och filmbransch. Programmet äger rum 16-19 februari under Berlins filmfestival.

Utöver Asta Kamma August är dessa personer utnämnda till Shooting Stars: Thibaud Dooms (Belgien), Margarita Stoykova (Bulgarien), Suzy Bemba (Frankrike), Salome Demuria (Georgien), Katharina Stark (Tyskland), Éanna Hardwicke (Irland), Valentina Bellè (Italien), Džiugas Grinys (Litauen) och Kamila Urzędowska (Polen).

Bland tidigare svenska Shooting Stars märks Gizem Erdogan (2023), Evin Ahmad (2022), Gustav Lindh (2021), Ardalan Esmaili (2019), Alba August (2018), Bill Skarsgård (2012), Alicia Vikander (2011) och Tuva Novotny (2002).

Juryns motivering:
”Sweden’s Asta Kamma August delivers a riveting and raw performance in The Hypnosis. Her enigmatic portrayal of a woman on the verge of a crisis makes for a thrilling journey. You never know what she will do next. In this role, she is fearless and bold, commanding the audience's attention and establishing herself as a standout talent”

Läs mer om Shooting Star.

Berlins filmfestival pågår mellan 15:e och 25:e februari.


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand