2021-07-20 11:07Pressmeddelande

Jan Troell 90 år

Jan Troell. Jan Troell. Foto: Yohanna Troell.

 

Med filmer som Här har du ditt liv, Utvandrarna/Nybyggarna, Ingenjör Andrées luftfärd, Sagolandet, Så vit som en snö och Maria Larssons eviga ögonblick har Jan Troell för evigt skrivit in sig i den svenska filmhistorien men också i filmpublikens hjärtan. Sju Guldbaggar har han vunnit och ytterligare ett trettiotal prestigefyllda internationella filmpriser. På fredag, den 23 juli,  fyller vår mästerregissör 90 år. Det kommer att uppmärksammas på många olika sätt.

 

Tom Alandhs senaste dokumentärfilm, Ett par dagar i november, om Jan Troell visas på själva födelsedagen på SVT. Samma dag visas även kortfilmen Uppehåll i myrlandet från 1964 – Troells första samarbete med Max von Sydow – samt Oscarsnominerade Ingenjör Andrés luftfärd. Även Guldbjörnsbelönade Ole Dole Doff, Il Capitano och Sagolandet med flera ingår i serien som också finns att tillgå på SVT Play.

 

På Trelleborgs museum pågår just nu en utställning om Jan Troell. Den är fylld av föremål från hans egna samlingar - bland andra flera filmkameror - och rikligt illustrerad av filmklipp, alltifrån Troell som bebis och hans allra första filmer från tidigt femtiotal till dottern Yohanna Troells bakomfilm till senaste långfilmen, Dom över död man. I utställningen får vi dessutom uppleva Jan Troell som skulptör. Den är kurerad av Annika Börjesson och pågår fram till 22 augusti 2022. Därefter ges möjligheten att se den på Kristianstads museum.

Mer information om utställningen om Jan Troell på Trelleborgs museum och aktiviteter kring den i sommar och i höst hittar du här.

 

Österreichisches Filmmuseum i Wien hyllar Jan Troell med att visa tjugo av hans filmer under perioden 9 september-20 oktober. Troell kommer att närvara vid öppningshelgen och introducera visningarna av Här har du ditt liv, Ingenjör Andrées luftfärd och Dom över död man. Retrospektiven har kurerats av Filminstitutets Jon Wengström, som också finns på plats i Wien för att bland annat berätta om Filminstitutets restaureringsarbete.

 

Något ytterst ovanligt i svensk filmhistoria är Director’s cut-versioner. Men nu har det hänt igen. Jan Troell har förstått att hans film Bang från 1977 – som var med och tävlade om Guldpalmen på Cannes filmfestival 1977 - har varit alltför svårtillgänglig för publiken och har därför klippt om den. Han har avlägsnat elva minuter från originalversionen, lagt till en kapitelindelning samt försett filmen med ny musik av Matti Bye. Resultatet presenteras på SVT i sommar och senare i höst i Filmhuset i Stockholm.

 

De flesta av Jan Troells långfilmer är digitaliserade av Filminstitutet. Den senaste i raden är Maria Larsson eviga ögonblick som vi berättat om i ett tidigare pressmeddelande. Filmen som tar avsteg i en historia från Troells hustru Agneta Ulfsäter-Troells släkt finns nu tillgänglig för biografer att visa. Läs mer här.

 

Mycket har genom åren skrivits om Jan Troell. På Filminstitutet.se finns nu tre essäer - tidigare publicerade men svårtillgängliga - om Troell och hans skapargärning författade av Bengt Forslund, Leif Furhammar och Klas Viklund. Läs texterna här.

 

 


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand