2021-02-03 03:00Pressmeddelande

Hogir Hirori vinner pris för Bästa regi på Sundancefestivalen

Bild från Sabaya. Foto: Lolav Media och Ginestra filmBild från Sabaya. Foto: Lolav Media och Ginestra film

Sabaya av den svenska regissören Hogir Hirori har vunnit pris för Bästa regi i klassen World Cinema Documentary på Sundance Film Festival. Filmen, som handlar om en grupp frivilliga i Syrien som spårar upp och räddar yazidiska kvinnor som hållits fångna som sexslavar av IS, hade sin världspremiär på festivalen. Dessutom har den svenska samproduktionen Flee, en animerad dokumentär av Jonas Poher Rasmussen, vunnit Stora jurypriset i samma kategori.

Med bara en mobiltelefon och en pistol riskerar Mahmud, Ziyad och deras grupp sina liv för att försöka rädda yazidiska kvinnor och flickor som hålls fångna av IS som sabaya (sexslavar) i det farligaste lägret i Mellanöstern, Al-Hol i Syrien. Deras farliga uppdrag skildras av filmaren Hogir Hirori, som nu vunnit pris för Bästa regi på årets upplaga av Sundance Film Festival.

 

​– Det här är så stort! Jag är så tacksam och glad för att filmen och dess viktiga budskap får uppmärksamhet genom det här priset. Det betyder väldigt mycket för mig och hela filmteamet, men vi vill tillägna det till alla yazidiska flickor och kvinnor som fallit offer för IS brutalitet, och det Yazidiska Hemcentret för deras enorma och viktiga insats. De är de verkliga hjältarna, säger Hogir Hirori.

 

Juryns motivering: ”We were deeply impressed by the courage and skill of this filmmaker.
We also loved the way that in the midst of horror and fear there were moments of joy and tenderness. It's a dramatic film that keeps you on the edge of your seat. For its consummate, humanistic storytelling despite filmmaking under fire, the Directing Award for World Cinema Documentary goes to Hogir Hirori for Sabaya.”

 

Sabaya hade världspremiär på årets digitala Sundance-festival i helgen, och har fått strålande kritik i internationella branschtidningar. “Tense and riveting. Remarkable access and nerves of steel (on the part of both the subjects and of filmmaker Hogir Hirori) makes for a riveting documentary which is as tense as it is revealing” skriver Screen International, och Sight and Sound lägger till ”this life-threatening work is documented with remarkable calmness and composure, even beauty”.

 

Hogir Hirori föddes 1980 i Duhok, Irakiska Kurdistan. Han flydde till Sverige 1999 och bor sedan dess i Stockholm där han är verksam som frilansfotograf, klippare och regissör och driver produktionsbolaget Lolav Media. Hans förra film The Deminer hade världspremiär på IDFA 2017, där den belönades med Special Jury Award för bästa dokumentärfilm. Den blev senare tvåfaldigt Guldbaggenominerad (Bästa film och Bästa dokumentär) och har rest till mer än 50 internationella filmfestivaler och visats på fler än 30 tv-kanaler världen över.

 

Sabaya är tredje delen i en dokumentär-trilogi där Hirori skildrar konsekvenserna av brutalt krig och yazidernas öde i norra Irak, efter Flickan som räddade mitt liv (2016) och The Deminer (2018). Filmen är producerad av Antonio Russo Merenda, Ginestra Film och Hogir Hirori, Lolav Media, med stöd från Filminstitutets dokumentärfilmskonsulent Juan Pablo Libossart.

 

.............................................................................................................................................................

 

Prisbelönt på Sundancefestivalen är också den svenska samproduktionen Flee av dansk-franske Jonas Poher Rasmussen, som har vunnit Stora jurypriset (Grand Jury Prize) i sektionen World Cinema Documentary Competition.

 

Flee är en animerad dokumentär som berättar den sanna historien om en man som tvingas konfrontera sitt förflutna för att rädda sin framtid. Amin kom från Afghanistan till Danmark som ensamresande barn. Som 36-åring är han en framgångsrik akademiker. Nu ska han gifta sig, och det är en av flera anledningar till att han, efter drygt 20 år, bestämmer sig för att berätta om sin flykt.

 

Flee är en samproduktion mellan Danmark, Norge, Sverige och Frankrike med Charlotte Most, Mostfilm som svensk samproducent. Filmen har fått stöd av Filminstitutets dokumentärfilmskonsulent Juan Pablo Libossart. TriArt Film distribuerar filmen, som går upp på svenska biografer senare i år.

 

Flee är också uttagen till Nordic Documentary Competition på Göteborgs filmfestival, som pågår för fulla muggar. Digital festivalpremiär 6 februari.

 

Läs mer om Sundance: Rekordmånga svenska filmer till Sundance

 

För mer info, kontakta Sara Rüster, festivalansvarig dokumentärfilm på Filminstitutet: sara.ruster@filminstitutet.se, 08-665 11 41, 


Ämnen: Sundance

Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand