2020-12-15 21:49Pressmeddelande

Rekordmånga svenska filmer till Sundance filmfestival

Björn Andrésen. Fotograf/Källa: Mario TursiBjörn Andrésen. Fotograf/Källa: Mario Tursi

Fyra svenska långfilmer och en samproduktion är uttagna till Sundance filmfestival. Dokumentärerna Världens vackraste pojke av Kristian Petri och Kristina Lindström och Sabaya av Hogir Hirori får båda världspremiär i tävlan. Ytterligare en världspremiär på Sundance blir det för Frida Kempffs psykologiska thriller Knackningar. Dessutom är Ninja Thybergs Pleasure med, liksom den svenska samproduktionen Flee av Jonas Poher Rasmussen. Båda var uttagna till Cannes filmfestival i våras.

– Totalt tio dokumentärer tävlar i årets World Cinema Documentary Competition, varav två är svenska. Senast det skedde var 2012 med Searching for Sugar Man och Big Boys Gone Bananas!*. Svensk dokumentärfilm har ett fantastiskt track record på Sundance, och vi är oerhört stolta över årets filmer, säger Sara Rüster, festivalansvarig dokumentärfilm på utlandsenheten vid Svenska Filminstitutet.


Världens vackraste pojke av Kristina Lindström och Kristian Petri – visas i World Documentary Competition

​–  Det är femtio år sen regissören Luchino Visconti utnämnde Björn Andrésen till Världens vackraste pojke, i rollen som Tadzio, i legendariska Döden i Venedig. Björn brukade kalla den "filmen som förstörde mitt liv". Men vem var den här pojken? Och vad var det som hänt i hans liv? Det är en resa genom ofrivillig strålglans och svartaste mörker, säger Kristina Lindström. 

– Vi är otroligt glada och hedrade över att vår film har blivit uttagen till tävlan, och får sin världspremiär på den fantastiska Sundance-festivalen. Den här filmen har varit en lång resa. Vi är tacksamma över att Björn varit så modig under arbetet och låter oss berätta hans historia, säger Kristian Petri. 

Skådespelaren Björn Andrésen filmdebuterade i Roy Anderssons En kärlekshistoria (1970) och fick därefter rollen i Viscontis film Döden i Venedig. Bland Andrésens senare filmer hittar vi Den enfaldige mördaren (1982), Shelley (2016) och tv-serier som Jordskott och Springfloden. Häromåret såg vi honom göra en uppmärksammad roll i Ari Asters svensk-amerikanska skräckfilm Midsommar.

Världens vackraste pojke är producerad Stina Gardell, Mantaray Film och har fått produktionsstöd av Filminstitutets dokumentärfilmskonsulent Juan Pablo Libossart. Svensk distribution TriArt Film.


Sabaya av Hogir Hirori – visas i World Documentary Competition

Med bara en mobiltelefon och en pistol riskerar Mahmud, Ziyad och deras grupp sina liv för att försöka rädda yazidiska kvinnor och flickor som hålls fångna av IS som sabaya (sexslavar) i det farligaste lägret i Mellanöstern, Al-Hol i Syrien.

​– Det är ett enormt erkännande att Sabaya är med på Sundance, det känns helt fantastiskt för oss alla som har jobbat med filmen. Det ska bli väldigt spännande att se hur mottagandet blir, säger Hogir Hirori.

Filmen är producerad av Antonio Russo Merenda, Ginestra Film och Hogir Hirori, Lolav Media och har fått stöd av Filminstitutets dokumentärfilmskonsulent Juan Pablo Libossart.


Knackningar av Frida Kempff – visas i Midnight-sektionen

När Molly flyttar in en ny lägenhet börjar hon höra knackningar från övervåningen. Sakta blir hon övertygad om att någon i huset är instängd mot sin vilja. Molly, gestaltad av Cecilia Miloccco, konfronterar sina grannar men ingen verkar höra det hon hör. I sin jakt på sanningen inser hon snart att ingen tror på henne, och snart börjar hon tveka på sig själv ​– en fruktansvärd insikt som får hemska konsekvenser.

​– Jag är otroligt glad över att få visa min debutfilm Knackningar på Sundance i sektionen Midnight. En sektion som är känd för filmer som Blair Witch ProjectHereditary och The Babadook. Det är helt klart en ära för Knackningar att få vara i samma sammanhang, säger Frida Kempff.

Knackningar är skriven av Emma Broström och baserad på en novell av Jonas Theorin. Filmen är inspelad i Norrköping och är producerad av Erik Andersson på Läsk. Filmen har fått stöd av Filminstitutets filmkonsulent Helen Ahlsson och ingår i Moving Sweden-satsningen.


Pleasure av Ninja Thyberg – visas i World Dramatic Competition

Pleasure utspelar sig i den amerikanska porrindustrin. Bella, en ung och ambitiös 20-åring, åker från Sverige till Los Angeles för att bli nästa stora porrstjärna. Pleasure är en film om ambition, uppoffringar och feminism, som utspelar sig i en av världens mest patriarkala strukturer. I huvudrollen syns filmdebuterande Sofia Kappel som spelar mot i övrigt mestadels autentisk cast från porrvärlden. Filmen togs tidigare i år ut till Cannesfestivalens Official Selection för 2020.

– Jag är otroligt glad att filmen har blivit uttagen till Sundance. Jag visade kortfilmen med samma namn där 2014, och har längtat efter att långfilmen ska få leva i USA där den också utspelar sig. Det positiva i att festivalen i år är mestadels digital, är att jag får chans att visa filmen för publik i alla stater och jag känner mig väldigt förväntansfull inför deras reaktioner! säger Ninja Thyberg.

För filmens manus står Ninja Thyberg i samarbete med Peter Modestij. Filmen är producerad av Eliza Jones, Markus Waltå och Erik Hemmendorff, Plattform Produktion, med stöd av Svenska Filminstitutets tidigare långfilmskonsulent Yaba Holst. Pleasure distribueras av SF Studios.


Flee av Jonas Poher Rasmussen

Flee är en animerad dokumentär av den dansk-franske regissören Jonas Poher Rasmussen. Filmen berättar den sanna historien om en man som tvingas konfrontera sitt förflutna för att rädda sin framtid. Amin kom från Afghanistan till Danmark som ensamresande barn. Som 36-åring är han en framgångsrik akademiker och gift med sin killkompis. En sedan 20 år tillbaka dold hemlighet riskerar att rasera det liv han har byggt upp. För första gången berättar han sin historia för en nära vän.

Flee är en samproduktion mellan Danmark, Norge, Sverige och Frankrike med Charlotte Most, Mostfilm som svensk samproducent. Filmen har fått stöd av Filminstitutets dokumentärfilmskonsulent Juan Pablo Libossart. Svensk distribution: TriArt Film.


Sundance Film Festival äger rum 28 januari till 3 februari 2021. Läs mer här.


Ämnen: Sundance

Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film. Läs mer: filminstitutet.se, svenskfilmdatabas.se, guldbaggen.se


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand