2021-03-18 06:53Pressmeddelande

Fem svenska dokumentärer tävlar på CPH:DOX

Children of the Enemy. Foto: Rena EffendiChildren of the Enemy. Foto: Rena Effendi

Idag släpps tävlingsprogrammet för CPH:DOX, en av världens främsta dokumentärfilmfestivaler. Fem svenska filmer och en svensk minoritetsproduktion är utvalda. Tre av dem – Children of the Enemy av Gorki Glaser-Müller, Gabi, Between Ages 8 and 13 av Engeli Broberg och Passion av Maja Borg – tävlar om festivalens stora pris, Dox:Award.

Framgången för svensk dokumentärfilm i utlandet bara fortsätter, det är underbart! Det var en flygande start på året med två svenska filmer i tävlan på Sundance; Världens vackraste pojke och Sabaya. Nu har vi fem filmer i tävlan på CPH:DOX och jag vet att det kommer ännu fler goda nyheter framöver, säger Sara Rüster, festivalansvarig dokumentärfilm på Filminstitutet.


Dox:Award

Children of the Enemy av Gorki Glaser-Müller (världspremiär)

Filmen följer Patricios Galvez, vars dotter gifte sig i hemlighet med den ökände IS-terroristen Michael Skråmo och följde honom till kriget i Syrien 2014. Fem år senare dödas båda när kalifatet bryter samman. De efterlämnar sju små barn som placeras i mardrömsläget al-Hol, där förhållandena är livshotande. När den svenska regeringen inte agerar för att få hem barnen blir Patricio alltmer desperat. I sorgen över att ha förlorat sin dotter ger han sig själv ett löfte – han måste rädda sina barnbarn innan det är för sent.

Children of the Enemy är göteborgsbaserade regissören och manusförfattaren Gorki Glaser-Müllers dokumentärfilmsdebut. Producenter är Erika Malmgren och Kristofer Henell, Cinenic Film, med produktionsstöd av Filminstitutets förra dokumentärfilmskonsulent Klara Grunning. TriArt Film är svensk distributör och filmen har premiär 7 maj.

 
Gabi, Between Ages 8 and 13 av Engeli Broberg (världspremiär)

Gabi vill bara vara Gabi, en enkel önskan skulle man kunna tro, men det visar sig inte alls vara enkelt. Vi följer Gabi från åtta till tretton år, och kampen för att hitta en plats i ett samhälle som dikteras av vuxnas regler och könskategorisering.

Engeli Broberg är regissör och manusförfattare med en bakgrund som dansare. Under de senaste åren har hon arbetat med flera korta dokumentärer och webserier. Gabi, Between Ages 8 and 13 är hennes långfilmsdebut. Filmen är producerad av Anna J Ljungmark och Jakob Eklund, House of Real.

Passion av Maja Borg (världspremiär)

Genom lek och ritualer tagna från Queer BDSM-praktik och sitt egna kristna arv, försöker filmskaparen Maja Borg hitta nya möjligheter till intimitet och återupprätta sina egna gränser efter en destruktiv relation. Med personliga berättelser från utövare av både BDSM-praktik och kristen tro, gestaltar Borg gränsöverskridande frågor om längtan, sårbarhet och makt. 

Maja Borg är en internationellt prisbelönad visuell konstnär och filmregissör som arbetar mellan dokumentär, fiktion och experimentell film. Passion är producerad av Stina Gardell, Mantaray Film, med produktionsstöd av Filminstitutets förra dokumentärfilmskonsulent Klara Grunning.

F:act Award

Sabaya av Hogir Hirori (europeisk premiär)

Sabaya vann nyligen pris för Bästa regi i klassen World Cinema Documentary på Sundance Film Festival där den hade världspremiär. Filmen handlar om en grupp frivilliga i Syrien som spårar upp och räddar yazidiska kvinnor som hållits fångna som sexslavar av IS.

Filmen är producerad av Antonio Russo Merenda, Ginestra Film och Hogir Hirori, Lolav Media, med produktionsstöd av Filminstitutets dokumentärfilmskonsulent Juan Pablo Libossart. Sabaya distribueras av Folkets Bio och har premiär efter sommaren.


Nordic:Dox Award

Julia & jag av Nina Hobert (världspremiär)

Julia & Jag är en personlig berättelse om en vänskap. I Ninas blick på sin vän Julia får Nina plötsligt syn på vad hon saknar hos sig själv. När Julia söker sin väg ut ur ett missbruk börjar Nina söka svar på varför hon inte vill finnas längre. Ingenting blir som tänkt. Filmen som skulle bli Ninas film blir istället sin egen.

Nina Hobert uppmärksammades häromåret som kompositör till musiken i Fågelfångarens son. Julia & jag är hennes långfilmsdebut. Hobert har också producerat filmen, som har fått produktionsstöd av Filminstitutets förra dokumentärfilmskonsulent Klara Grunning.

Raising a School Shooter av Frida Barkfors och Lasse Barkfors (världspremiär)

När ännu en skolskjutning inträffar blir vissa föräldrar konfronterade med ett brutalt faktum: det var deras barn som sköt. I Raising a School Shooter möter vi föräldrar med vitt skilda bakgrunder samt erfarenheter men denna katastrofala sak gemensamt.

Filmen är en dansk-svensk-fransk-belgisk samproduktion med Anne Köhncke, Final Cut for Real som huvudproducent. Filmen har fått samproduktionsstöd av Filminstitutets förra dokumentärfilmskonsulent Klara Grunning.

CPH:DOX, som blir en hybridfestival i år, äger rum 21 april – 2 maj. Läs mer här.

Svenska filmer har haft en stark närvaro på festivalen genom åren. Huvudpriset Dox:Award gick 2019 till John Skoogs film Säsong, och på 2018 års festival vann Marcus Lindeens Flotten.

För mer info, kontakta:
Sara Rüster, festivalansvarig dokumentärfilm på Filminstitutets Utlandsavdelning: sara.ruster@filminstitutet.se, 08-665 11 41


Ämnen: CPH:DOX

Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film. Läs mer: filminstitutet.se, svenskfilmdatabas.se, guldbaggen.se


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand