2024-04-30 09:31Pressmeddelande

Eva Åkergren utnämnd till Producer on the Move

Foto: Martin Källqvist / Nordisk FilmFoto: Martin Källqvist / Nordisk Film

Svenska Filminstitutet och EFP (European Film Promotion) har i år utsett Eva Åkergren att företräda Sverige i Producers on the Move, där 20 av Europas mest aktuella och intressanta producenter inbjuds att tillsammans, under Cannes filmfestival, delta i en rad workshops och seminarier för att utbyta idéer och nätverka.

– Att få representera Sverige i Producers on the Move vid Cannes filmfestival är en spännande bekräftelse på år av engagemang och passionerat filmarbete. För mig har det alltid varit viktigt att producera berättelser som har ett djup och en äkthet som publiken kan känna igen sig i. Jag ser fram emot att utbyta idéer och skapa nya kontakter med likasinnade som brinner för att lyfta fram innovativa och hållbara verk på den internationella filmarenan, säger Eva Åkergren.

– Eva har de senaste åren arbetat med några av Nordens främsta regissörer. Ali Abbasi, Gustav Möller, Amanda Kernell, Tuva Novotny… Den 22:a gången av 25 möjliga har Sverige en Producer on the Move i Cannes! Det är inte illa. Jag är säker på att Eva med sitt lugn, sin oerhörda erfarenhet av inspelning, sin förmåga att hantera svåra situationer, vad de än må vara, och sitt nordiska nätverk, kommer att vara en ovärderlig tillgång i årets upplaga. Jag är också övertygad om att de nya erfarenheter och kontakter Eva får som Producer on the Move kommer att tillföra svensk film mycket i framtiden! säger Petter Mattsson, chef Internationella enheten på Filminstitutet.

Eva Åkergren började sin filmbana för 23 år sedan och förutom producent har hon även arbetat som linjeproducent, produktionsledare och som postproducent. Hennes filmografi innefattar flera filmer som gjort sig bemärkta på de största filmfestivalerna, till exempel Gräns (2018), Dröm vidare (2017), Sameblod (2016) och tv-serierna Wallander och Maria Wern.

År 2018 anslöt hon sig till Nordisk Film där hon tillsammans med Lars G. Lindström producerade Charter av Amanda Kernell som hade sin världspremiär på Sundancefestivalen 2020, följt av Tuva Novotnys tredje långfilm Diorama (2022). Evas senaste samproduktioner har varit Ali Abbasis Holy Spider som tävlade om Guldpalmen i Cannes 2022, Malou Reymanns Unruly (2022) och Gustav Möllers Sons, som tävlade om Guldbjörnen på filmfestivalen i Berlin tidigare i år. Hon arbetar just nu med Amanda Kernells tredje långfilm.

Producer on the Move-programmet innefattar två delar: ett online-program 30 april–3 maj följt av ett fem dagar långt program på plats i Cannes, 16–20 maj. 

Tidigare svenska Producers on the Move: Julia Gebauer (2023), Nima Yousefi (2021), Marie Kjellson (2020), Jon Nohrstedt (2019), David Herdies (2018), Frida Bargo (2016), Annika Rogell (2015), Petter Lindblad (2014), Erika Wasserman (2013), Sandra Harms (2012), Mimmi Spång och Rebecka Lafrenz (2011), Lizette Jonjic (2010), Erik Hemmendorff (2009), Fredrik Heinig (2008), Ulf Synnerholm (2007), Helen Ahlsson (2006), Lena Rehnberg (2005), Charlotta Denward (2004), Peter Hiltunen (2003), Anna Anthony (2001) och Anne Ingvar (2000).


77:e upplagan av filmfestivalen i Cannes äger rum 14–25 maj. Läs mer här.


Ämnen: Cannes

Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand