2024-04-11 10:31Pressmeddelande

Magnus von Horns nya film i tävlan i Cannes

Vic Carmen Sonne spelar huvudrollen i Flickan med nålen. Foto: Lukasz Bak / Nordisk FilmVic Carmen Sonne spelar huvudrollen i Flickan med nålen. Foto: Lukasz Bak / Nordisk Film

Magnus von Horns nya film Flickan med nålen är uttagen i huvudtävlan på filmfestivalen i Cannes, vilket avslöjades under en pressträff tidigare idag. Dessutom är ytterligare två svenska samproduktioner klara för festivalen, däribland The Apprentice av Ali Abbasi.

Flickan med nålen utspelar sig i Köpenhamn efter första världskriget och skildrar Karoline, en ung fabriksarbetare som finner sig själv övergiven och gravid medan hon kämpar för att ta sig ur fattigdomen. Hon möter den karismatiska Dagmar, som driver en hemlig adoptionsbyrå i en godisaffär och hjälper fattiga mammor att hitta fosterhem åt sina oönskade barn. Ett starkt band bildas mellan de två kvinnorna, men Karolines värld slås i spillror när hon gör en fruktansvärd upptäckt. I de två huvudrollerna ser vi Vic Carmen Sonne och Trine Dyrholm.

Detta är tredje gången gillt i Cannes för göteborgsfödde regissören Magnus von Horn. Hans långfilmsdebut Efterskalv (2015) hade världspremiär i Director’s Fortnight-sektionen och belönades dessutom med tre Guldbaggar, bland annat för Bästa film och Bästa regi. Uppföljaren, polsk-svenska Sweat (2020) blev också uttagen till Cannes. Flickan med nålen är hans tredje långfilm, och får nu världspremiär i huvudtävlan.

Flickan med nålen (The Girl with the Needle), med manus av Magnus von Horn och Line Langebek, är en dansk-polsk-svensk samproduktion, producerad av Malene Blenkov och Mariusz Włodarski för Nordisk Film Production Creative Alliance och Lava Films. Svenska samproducenter är Madeleine Ekman för Nordisk Film Production Sweden, samt Film i Väst. Filmen har fått stöd av Svenska Filminstitutet, tidigare konsulent Ami Ekström. Nordisk Film står för den svenska distributionen, svensk biopremiär är ännu ej bestämd.


Svenska samproduktioner i Cannes

Armand (Un Certain Regard)

En av de sista dagarna före sommarlovet händer något mellan sexåringarna Armand och Jon. Föräldrarna kallas till skolan för ett möte, men ingen i ledningen kan riktigt sätta ord på vad som hänt. Var detta bara lek mellan två barn, eller något mycket allvarligare? Under en ödesdiger eftermiddag i den annars tomma skolan befinner sig pojkarnas mödrar i en desperat kamp för att bli trodda, där alla medel är tillåtna. Renate Reinsve från Världens värsta människa och bioaktuella Hanteringen av odöda gör en av huvudrollerna.

Armand är en norsk-svensk samproduktion och långfilmsdebut för regissören Halfdan Ullmann Tøndell, son till författaren Linn Ullmann och barnbarn till Liv Ullmann och Ingmar Bergman. Svenska samproducenter: Alicia Hansen och Stina Eriksson / Prolaps Produktion samt Film i Väst, med stöd från Svenska Filminstitutet, tidigare konsulent Ami Ekström.


The Apprentice
(In Competition)

Dansk-svensk-iranske regissören Ali Abbasi följer upp Cannes-succén Holy Spider med The Apprentice, en djupdykning i de sällan sedda delarna av det amerikanska imperiet. Den följer en ung Donald Trumps väg till makten genom en Faust-liknande uppgörelse med den inflytelserika advokaten och politiska fixaren Roy Cohn. I huvudrollerna syns Sebastian Stan, Jeremy Strong och Maria Bakalova.

Svenska samproducenter: Nima Yousefi / Hobab samt Film i Väst.

Dessutom visas Alicia Vikanders nya film Rumours utom tävlan.


77:e upplagan av Cannes filmfestival går av stapeln 14-25 maj. Senare i april släpps fler filmer i övriga sektioner. 


Ämnen: Cannes

Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.