2023-11-30 11:48Pressmeddelande

European Film Academy tilldelar Kicki Ilander pris för Bästa kostym 

Fyrfaldigt Guldbaggebelönade Kicki Ilander kommer att på den stora European Film Award-galan i Berlin nästa lördag motta en statyett för Bästa kostymdesign i den dansk-svensk-norska filmen Bastarden (The Promised Land). Detta är Kicki Ilanders första internationella pris och första gången en svensk tilldelas detta pris.  

Bastarden (The Promised Land) i regi av Nikolaj Arcel som utspelar sig på Jylland i mitten av 1700-talet hade sin världspremiär på Venedigs filmfestival tidigare i år där den tävlade om Guldlejonet. Mads Mikkelsen spelar huvudrollen i filmen och han är nominerad för en European Film Award som Bästa Skådespelare. De svenska skådespelarna Gustav Lindh, Magnus Krepper och Thomas W. Gabrielsson finns med i filmens rollista. Svensk biopremiär 6 februari nästa år.  Zentropa har producerat filmen och Nordisk Film distribuerar den.  

Linköpingsfödda Kicki Ilander började sin filmiska bana som attributör i Allan Edwalls Åke och hans värld (1984) och i Andrej Tarkovskijs Offret (1986). Första uppdraget som kostymdesigner kom strax efter i och med Guldpalms- och Oscarsbelönade Pelle Erövraren (1987) av Bille August. Kicki Ilander står listad i Svensk filmdatabas som kostymdesigner/kostymör i 44 filmer. Utöver dem har hon i även designat kostymer i tv-dramer och arbetar just nu med Tomas Alfredsons tv-serie Trolösa. Det långvariga samarbetet med  Alfredson inleddes med Bert– den siste oskulden (1995). En annan stor filmpersonlighet som Kicki Ilander haft tätt samarbete med är Oscarsbelönade scenografen Anna Asp i bland andra Pernilla Augusts båda filmer Svinalängorna (2010) och Den allvarsamma leken (2016).

Det är med stor tacksamhet och skräckblandad förtjusning jag tar emot detta pris, säger Kicki Ilander.

Fyra gånger har Kicki Ilander vunnit Guldbaggar och ytterligare två gånger har hon blivit nominerad.
2021: Guldbagge för Bästa kostym i Nelly Rapp – monsteragent
2018: Guldbaggenominerad för Bästa kostym i Borg
2017: Guldbagge för Bästa kostym i Den allvarsamma leken
2015: Guldbaggenominerad för Bästa kostym i Tjuvarnas jul – trollkarlens dotter
2014: Guldbagge för Bästa kostym i Monica Z
2008: Guldbagge för Särskilda insatser för kostym i Arn: tempelriddaren

Kicki Ilanders filmografi: HÄR

Nordic Women in Film om Kicki Ilander: HÄR

I dag röstar de 4 425 medlemmarna i European Film Academy om vilka filmer som ska belönas på European Film Award-galan lördagen den 9 december i Berlin, bland annat i kategorierna Bästa film, Bästa regi, Bästa skådespelare med mera. Förra året vann Ruben Östlunds Triangle of Sadness inte mindre än fyra priser.

Mer svenskt på den 36:e European Film Award-galan: Den svenska dokumentären Motherland av Hanna Badziaka och Alexander Mihalkovich kan vinna pris för Bästa dokumentärfilm. Mer om filmen:  Svenska Motherland nominerad till en European Film Award (filminstitutet.se)

Övriga nomineringar: Nominations - European Film Awards


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand