2023-11-07 12:14Pressmeddelande

Svenska Motherland nominerad till en European Film Award

Nyligen släpptes nomineringarna till European Film Award Gala och den svenska dokumentären Motherland av Hanna Badziaka och Alexander Mihalkovich är en av fem nominerade till Bästa europeiska dokumentärfilm.

 

Filmen hade världspremiär på CPH:DOX i Köpenhamn i våras där den vann huvudpriset Dox:Award.

 

Synopsis:

Medan den unge Nikita oroar sig för att göra sin värnplikt och Svetlana söker rättvisa för sin döda son, rasar aktivister på gatan mot det grymma våldet, sanktionerat av staten. Övergreppen, som förvandlar pojkar till soldater, är själva mekanismen för rädsla och våld som Belarus använder för att kontrollera sin befolkning.

 

Vi är väldigt tacksamma och glada för nomineringen av Motherland. Det betyder ett erkännande både av filmen men också av oss som produktionsbolag för att de filmer vi gör är viktiga och berör, säger producenterna Mario Adamson och Ashley J. Smith på Sisyfos Film Production

 

– Vi gratulerar teamet bakom filmen till den fina nomineringen, utsedd bland alla europeiska dokumentärfilmer som haft premiär det senaste året. En oerhört angelägen och gripande film och vi önskar den lycka till på den stora galan i december, säger Åsa Sjöberg t f vd på Filminstitutet. 

 

Motherland är svensk-norsk-ukrainsk och är producerad av Mario Adamson, Anita Norfolk, Ashley J. Smith och Alexander Mihalkovich och får sin svenska biopremiär i mars nästa år. Filmen har fått produktionsstöd av Filminstitutets dokumentärfilmskonsulent Anna Weitz.

 

Den 36:e European Film Award Gala går av stapeln i Berlin lördagen den 9 december.

Filmen i vilken nomineringarna läses upp: European Film Awards 2023 - Nominations - YouTube

 

Svenska vinster och nomineringar på European Film Award Gala genom åren:  HÄR


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand