2023-05-30 10:30Pressmeddelande

Ernst De Geers film Hypnosen till Karlovy Vary

Asta Kamma August och Herbert Nordrum i Hypnosen. Foto: Jonathan BjerstedtAsta Kamma August och Herbert Nordrum i Hypnosen. Foto: Jonathan Bjerstedt

Regissören Ernst De Geers långfilmsdebut Hypnosen har valts ut till prestigefulla filmfestivalen Karlovy Vary i Tjeckien. Filmen, med Asta Kamma August och Herbert Nordrum i huvudrollerna, får världspremiär i huvudtävlan. 

Ernst De Geers satir Hypnosen skildrar entreprenörsparet André och Vera, som ska pitcha sin app för kvinnohälsa på en prestigefylld tävling. Innan de åker dit testar Vera hypnos för att sluta röka. Plötsligt är hon som förändrad och André börjar agera alltmer irrationellt.

– Det ska bli fantastiskt kul att få visa min debutfilm på en festival som jag hört så mycket gott om! Jag ser verkligen fram mot att den äntligen ska få möta en publik! säger Ernst De Geer.

I huvudrollerna ser vi Asta Kamma August, senast i Bränn alla mina brev och SVT:s Händelser vid vatten, och norske Herbert Nordrum som fick sitt internationella genombrott i Joachim Triers tvåfaldigt Oscarnominerade Världens värsta människa häromåret. Dessutom medverkar David Fukamachi Regnfors (Deg, Kapningen) och Andrea Edwards (Tunna blå linjen).

Ernst De Geer (född 1989) är regissör och manusförfattare, utbildad vid Norska filmskolan och baserad i Stockholm. Hans examensfilm Kulturen (2018) vann priser på flera internationella festivaler, bland andra Palm Springs och Premiers Plans, och blev nominerad till norska filmpriset Amanda för Bästa kortfilm. Han står också bakom kortfilmerna Axis and Allies, Suksess och Wimbledon.

Hypnosen är Ernst De Geers långfilmsdebut. Filmen började som ett av de första projekten i Filminstitutets talangsatsning Wild Card, ett utvecklingsstöd som ger nyutexaminerade filmare möjlighet att utveckla en långfilmsidé. Läs mer här om Wild Card, som nu är inne på sitt sjätte år. 

Hypnosen är gjord inom ramen för Moving Sweden, ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet och SVT. Filmen har fått produktionsstöd från Filminstitutet, förra filmkonsulenten Helen Ahlsson.

För manus står Ernst De Geer och Mads Stegger, och filmen är producerad av Garagefilm International / Mimmi Spång. Samproducenter är Film i Väst / Kristina Börjeson samt norska Mer Film AS och franska Totem Ateliers, med stöd från Norska filminstitutet och Nordic Film & TV Fund, och i samarbete med NRK och YLE.

Filmen distribueras av Scandinavian Film Distribution i Skandinavien, med planerad svensk biopremiär nästa år.


Mer svenskt på festivalen

Slow, en litauisk-svensk-spansk samproduktion, visas i sektionen Special Screenings. Marija Kavtaradzes film är ett romantiskt drama om det ständiga sökandet efter närhet, rädslan för kärlek och rädslan för vara ensam. Musiken är skriven av Irya Gmeyner och för koreografin står Anna Vnuk. Svensk samproducent är Anna-Maria Kantarius, Garagefilm International, med stöd från bland andra Svenska Filminstitutet (filmkonsulent Hanna Leijonqvist) och Film Stockholm. 

Slow distribueras av Folkets Bio med planerad svensk biopremiär 3 november.


Karlovy Vary International Film Festival grundades 1946 och är en av Europas äldsta. Den är nu den ledande filmfestivalen i Öst- och Centraleuropa.
Festivalen pågår 30 juni–8 juli. Se hela programmet här.Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand