2023-08-02 14:21Pressmeddelande

Axel Peterséns Syndabocken får världspremiär i Toronto

Joel Spira i Syndabocken. Bild © Fedra, fotograf Josua Enblom Joel Spira i Syndabocken. Bild © Fedra, fotograf Josua Enblom

Axel Peterséns nya film Syndabocken är uttagen till Torontos filmfestival, där den får världspremiär i tävlingssektionen Platform. Klara för Toronto är också Lukas Moodyssons Tillsammans 99 och svenska samproduktionen Mother, Couch i regi av Niclas Larsson.

I skuggan av Maltas brännande sol, i utkanten av den svenska e-gamingkolonin, dyker lotterisvindlaren Dimman upp för att överraska sin forne vän och kollega inför hans bröllop. Det blir inledningen till ett lika desperat som dekadent sökande efter försoning. 

Syndabocken – med Joel Spira och Christopher Wagelin i ledande roller – får nu världspremiär på Torontos filmfestival, där den tävlar i sektionen Platform. Det är inte första gången regissören Axel Petersén tävlar i Toronto – hans första långfilm Avalon hade världspremiär på festivalen, och vann kritikerpriset FIPRESCI för Bästa debutfilm 2011.

– Underbart! Väldigt kul att komma tillbaka till Toronto för Syndabockens världspremiär. En superfestival! Har inte varit där sen Avalon som är någon typ av kusin till Syndabocken så cirkeln känns sluten, säger Axel Petersén.

Petersén har både lång- och kortfilmer, musikvideor och fotoinstallationer på sin meritlista. Han är utbildad vid FAMU, Academy of Performing Arts i Prag, Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och Mountain School of Arts i Los Angeles. Hans kortfilm The Tracks of My Tears 2 (2011) hade världspremiär på Venedigs filmfestival. Långfilmsdebuten Avalon (2012) blev fyrfaldigt Guldbaggenominerad och vann för Bästa manliga huvudroll och dito biroll (Johannes Brost respektive Peter Carlberg). Toppen av ingenting, regisserad tillsammans med Måns Månsson, tävlade på Berlins filmfestival 2018 och fick två Guldbaggenomineringar inklusive Bästa regi. Axel Petersén arbetar just nu med dokumentären The Life and Times of Omar Sharif.

Syndabocken är producerad av Sigrid Helleday / Fedra, i samproduktion med Pellikola, SVT, Film Stockholm och Strictly Post, med stöd från Screen Malta, Malta Film Commission och Konstnärsnämnden. Filmen har fått produktionsstöd av Svenska Filminstitutet, långfilmskonsulent Hanna Leijonqvist.

Syndabocken distribueras av TriArt Film, med biopremiär 24 november.

Presskontakt: Manlin Sterner, manlin@manlin.se


Fler svenska filmer i Toronto

Som tidigare meddelats är Tillsammans 99 klar för festivalen. Lukas Moodyssons uppföljare till mångfaldigt prisbelönade publiksuccén Tillsammans från 2000 får världspremiär i sektionen Special Presentation. Svensk biopremiär 13 oktober via SF Studios.

Mother, Couch med regi och manus av svenske Niclas Larsson har också världspremiär i samma sektion. Filmen bygger på Jerker Virdborgs kritikerhyllade roman Mamma i soffa från 2020, och är Niclas Larssons debut som långfilmsregissör. I den stjärnspäckade rollistan syns bland andra Ewan McGregor, Ellen Burstyn, Rhys Ifans, Taylor Russell, Lara Flynn Boyle och F. Murray Abraham. Mother, Couch är en amerikansk-svensk-dansk samproduktion med Film i Väst och danska Snowglobe som samproducenter. Efter Toronto väntar internationella filmfestivalen i San Sebastian, där Niclas Larsson tävlar om regipriset Kutxabank-New Directors Award.

Toronto International Film Festival (TIFF) pågår 7-17 september. Läs mer här.


Ämnen: Toronto

Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand