2023-07-24 15:11Pressmeddelande

Tillsammans 99 får världspremiär i Toronto

Tillsammans 99. Regi: Lukas Moodysson. Foto: Memfis Film / Per-Anders JörgensenTillsammans 99 i regi av Lukas Moodysson. Foto: Memfis Film / Per-Anders Jörgensen

Lukas Moodyssons Tillsammans 99 har världspremiär på Torontos filmfestival – den främsta i sitt slag i Nordamerika. Filmen, som ingår i Special Presentation, är uppföljaren till den mångfaldigt prisbelönade Tillsammans från 2000 som blev en stor succé internationellt bland kritiker och publik. 

1975 var kollektivet Tillsammans en storfamilj. 24 år senare, 1999, har det förvandlats till världens minsta. Kvar finns bara Göran, världens snällaste, och Klasse, som väver sina trasmattor. När Klasse i hemlighet bjuder in till Görans födelsedag, återförenas alla för en kväll. Vad har hänt i deras liv sen sist? Har det gått bra eller dåligt för dem? Vem blev känd författare och vem hamnade på mentalsjukhus? Lever drömmarna från sjuttiotalet? Vem minns Peter? Äter Göran fortfarande gröt?

Lukas Moodysson har återförenat den stora ensemblen av skådespelare från Tillsammans efter 23 år. I rollerna återser vi Gustaf Hammarsten, Shanti Roney, Anja Lundqvist, Olle Sarri, Jessica Liedberg, Lisa Lindgren, Cecilia Frode, Lars Frode, Henrik Lundström och Sten Ljunggren. Nya i kollektivet är David Dencik, Jonas Karlsson, Clara Christiansson Drake och Julia Heveus.

Tillsammans 99 är producerad av Memfis Film i samproduktion med Film i Väst, SF Studios och Zentropa Entertainment, med stöd av Svenska Filminstitutet, långfilmskonsulent Hanna Lejonqvist, Det Danske Filminstitut/Koproduktionsstøtte och Nordisk Film- & TV Fond. Övrig finansiering: DR.

Svensk distributör: SF Studios. Filmen har svensk biopremiär 13 oktober.
Pressmaterial finns på press.sfstudios.se

Presskontakt: Manlin Sterner manlin@manlin.se

Toronto filmfestival pågår 7-17 september.
Mer information: TIFF - Toronto International Film Festival


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Svenska Filminstitutet – Press
Svenska Filminstitutet – Press