2020-05-08 11:30Pressmeddelande

Wild Card fortsätter – megaboost för morgondagens filmskapare

2019 års Wild Card-mottagare Jonathan Nikolaj Heinius, Nathalie Álvarez Mesén (på pinnen) och Amanda Björk i Filmhuset. Foto: Catherine Jarl, Filminstitutet2019 års Wild Card-mottagare Jonathan Nikolaj Heinius, Nathalie Álvarez Mesén (på pinnen) och Amanda Björk i Filmhuset. Foto: Catherine Jarl, Filminstitutet

2018 lanserade Svenska Filminstitutet Wild Card, ett utvecklingsstöd som ger nyutexaminerade filmare möjlighet att utveckla en långfilmsidé. För tredje året i rad fortsätter nu Wild Card att hitta morgondagens unika svenska filmröster. Ansökan öppnar 1 juni och de utvalda projekten kommer att tillkännages under Stockholms filmfestivals Industry Days i november.

Regissörerna Fanny Ovesen, Jerry Carlsson och Ernst De Geer var först ut att motta stödet. Ovesen och De Geer var då båda nyutexaminerade från Den Norske Filmskolen, medan Jerry Carlsson kom från Alma Manusutbildning och var sen tidigare utbildad till regissör och producent på HDK-Valand – Högskolan för konst och design. Fanny Ovesens Laura produceras av B-Reel Films, Ernst De Geer har knutit avtal med Garagefilm för arbetet med sin långfilm Hypnosen och Jerry Carlsson och Verket Produktion arbetar just nu med långfilmsprojektet Bränder. Alla tre filmerna är i full gång med utvecklingen av sina långfilmer och har siktet inställt på inspelning under 2021.

Wild Card-mottagare för 2019 var Nathalie Álvarez Mesén för sin film Vargen biter sönder dina rena händer, Amanda Björk för sin film Hysterika och Jonathan Nikolaj Heinius för sin film Köttstålars. Nathalie Álvarez Mesén är utbildad vid Columbia University i New York, medan både Amanda Björk och Jonathan Nikolaj Heinius gått Stockholm konstnärliga högskola, tv-producentlinjen respektive dokumentärfilmslinjen. Alla tre förbereder nu sina skissfilmer med inspelning senare under sommaren/hösten 2020.

Under ett online-seminarium arrangerat av Filmrummet meddelades idag att Wild Card fortsätter i ett år till.

– Det är tufft nog att ta sig in i filmbranschen direkt efter skolan i vanliga fall, lägg då till en pandemi så kan självkänslan i värsta fall rinna ur en. Just nu känns det extra viktigt att vi fortsätter med Wild Card. Vi vet alla att vi måste acceptera att hålla ett fysiskt avstånd till varandra ett tag till men vi fortsätter vara nära filmskolorna och ger en megaboost till studenter som förhoppningsvis bubblar av berättarglädje. Alla nya unika filmröster där ute är välkomna att söka till oss på Filminstitutet, säger Helen Ahlsson, filmkonsulent för Moving Sweden på Filminstitutet.

Wild Card är ett utvecklingsstöd till nyexaminerade filmregissörer (examensår 2020) från valfri filmutbildning efter gymnasiet. Stödet gäller en skissfilm till en långfilm inom fiktion, eller hybrid med fiktionsfokus. Syftet med Wild Card är att fortsätta fånga upp unika filmröster från de olika filmutbildningarna, och att ge nyexaminerade regissörer en chans att snabbt komma igång att filma efter sin utbildning. Vinnande projekt kommer att tilldelas 400 000 kronor i utvecklingsstöd.

Urvalsgruppen består av Filminstitutets talangansvarige och konsulenterna för fiktion: barn och unga, kortfilm och nya format, långfilm och Moving Sweden. Stödet är sökbart från första juni, och sista ansökningsdag är 21 september. De utvalda projekten kommer att tillkännages under Stockholms filmfestivals Industry Days 17-19 november.

Mer information och specifika villkor för Wild Card finns här.

För frågor, kontakta:
Helen Ahlsson, filmkonsulent för Moving Sweden på Filminstitutet, helen.ahlsson@filminstitutet.se, 08-665 12 26
Lina Norberg Johansson, talangansvarig på Filminstitutet, lina.norberg@filminstitutet.se, 08-665 12 27


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand