2024-10-07 13:38Pressmeddelande

Vi firar hundraårsminnet av Harry Schein

Harry Schein och Ingmar Bergman på första Guldbaggegalan i Vinterträdgården på Grand Hôtel 1964. Foto: Arkivbild, Svenska Filminstitutet.Harry Schein och Ingmar Bergman på första Guldbaggegalan i Vinterträdgården på Grand Hôtel 1964. Foto: Arkivbild, Svenska Filminstitutet.

 

På söndag den 13 oktober är det hundra år sedan Harry Schein föddes. Det vill vi på Filminstitutet uppmärksamma och bjuder in till en späckad eftermiddag i Filmhuset med estradsamtal varvat med filmklipp för att fira minnet av en av Sveriges mest inflytelserika kulturpersonligheter och visionärer.

 

Filminstitutets vd Anna Croneman invigningstalar på minnesdagen och därefter blir det estradsamtal med gäster som stod Harry Schein nära eller personer som inspirerats av honom. Bland de medverkande märks Ingvar Carlsson, Marie-Louise Ekman, Stig Björkman, Bengt Forslund, Kalle Boman, Jannike Åhlund, Olga Ruin, Eli Frankel och Joakim Sten.

 

– Som nytillträdd vd på Svenska Filminstitutet, i en för filmen besvärlig tid, spenderar jag mycket tid tillsammans med Harry Schein. För i den här rollen blir det mycket påtagligt hur mycket av det Harry Schein åstadkom som är högst levande idag, trots att vi inte ens har något filmavtal kvar. Vi diskuterar fortfarande selektiva eller automatiska stöd, för- eller efterhandsstöd och det eviga kvalitetsbegreppet. Det är inspirerande att ha en förebild som inte bara vågade tänka nytt utan också hyste en stor hängivenhet och kärlek till filmkonsten - något som i högre grad borde kunna inspirera också nya generationer av kulturbyråkrater! säger Anna Croneman, vd Svenska Filminstitutet.

 

Det var 1963 som Harry Schein tillsammans med politikertoppar genomdrev den stora filmreformen – en historisk insats – som resulterade i Svenska Filminstitutets tillblivelse. Filmhuset, Guldbaggen, Filminstitutets arkiv och bibliotek, Filminstitutets filmskola, Svensk filmografi och Cinemateket är välkända exempel på vad Harry Schein åstadkom för filmen i Sverige.

Filmarkivet vid Svenska Filminstitutet är ett av de allra äldsta i världen och har sitt ursprung i Svenska Filmsamfundet som bildades 1933. Schein såg till att samlingarna togs över av Svenska Filminstitutet 1964.

 

Schein lade grunden för den moderna svenska filmens utveckling och gjorde det möjligt för svenska filmskapare att ta plats på den internationella scenen, Jan Troell, Bo Widerberg, Mai Zetterling, Vilgot Sjöman och Roy Andersson är exempel på regissörer under denna tid vars filmer erhöll världsrykte.

 

Harry Schein (1924–2006) föddes i Wien men tvingades fly från nazisterna som tonåring och kom till Sverige 1939. Genom sin starka vilja, intelligens och okuvliga drivkraft etablerade han sig snabbt i sitt nya hemland. Han utbildade sig till kemist och blev en framgångsrik affärsman, men det var inom kulturvärlden som han skulle komma att bli mest ihågkommen. Schein syntes ständigt i medierna, inte minst tack vare äktenskapet med världsberömda filmstjärnan Ingrid Thulin.

 

Utöver sitt arbete inom film och kulturpolitik var Harry Schein även en stark förespråkare för att demokratisera kulturen. Han var övertygad om att kulturens värde inte enbart låg i dess konstnärliga uttryck utan även i dess förmåga att påverka och förändra samhället. Genom sitt arbete såg han till att kultur skulle bli tillgänglig för alla, oavsett bakgrund eller ekonomiska förutsättningar.

 

Program

13.30 Dörrarna öppnas

14.00 Filminstitutets vd Anna Croneman hälsar välkommen. Estradsamtal med inbjudna gäster varvat med

filmklipp. Arvet från Schein – framåtblick.

15.45 ca Citizen Schein (2017) dokumentärfilm av Maud Nycander, Jannike Åhlund,

Kersti Grunditz Brennan, Gila Bergqvist Ulfung och Rebecka Hamberger (speltid 1 timme 40 min). Introduceras av upphovspersonerna.

Fri entré.

 

Vill du bevaka arrangemanget? Vi har ett antal pressplatser. Anmäl dig till jan.goransson@filminstitutet.se 0706-03 03 62

 

Mer om Harry Schein:

 

Långfilmsdokumentären Citizen Schein finns att se på SVT Play just nu:

Citizen Schein | SVT Play

 

Första Guldbaggeutdelningen på Grand Hôtel 1964 med Harry Schein m fl

Dansen kring Guldbaggen Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder

 

På SVT Play, Oförutsett. Harry Schein grillas av Jörn Donner, Kristina Lugn och Bert Karlsson Oförutsett – 5. Harry Schein | SVT Play

 

SR Play: Harry Schein om kulturpolitiken 1963 SRMinnen: Harry Schein om kulturpolitiken - 1963 1 april 2010 - Radiofynd | Sveriges Radio

 

SR Play Anneli Dufva om praktverket Citizen Schein "Citizen Schein" - om mångsysslaren och klassikern Harry Schein 31 mars 2017 - Klassikern | Sveriges Radio


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson