Film&TV-Producenterna, SF Studios, Svenska Filminstitutet och Teaterförbundet för scen och film bjöd idag in den svenska film- och tv-branschen till ett digitalt kunskapsmöte om hur branschen kan verka för ökad inkludering och representation av personer som rasifieras. Intresset och uppslutningen var stor med över 650 unika tittare.
Årets träff är en del av ett längre samarbete mellan arrangörerna som syftar till att upprätthålla den dialog och det förändringsarbete som #tystnadtagning-uppropet initierade 2017. Arrangörernas syn är att långsiktig förändring behöver komma genom ökad kunskap, uthållighet, och genom konstruktivt framåtblickande samarbete inom branschen.
För att möjliggöra detta har arrangörerna anordnat årsvisa branschdagar där makthavare i branschen har samlats för diskussion och lärande. Tidigare träffar har belyst åtgärder för att säkra arbetsplatser fria från kränkande särbehandling och sexuella trakasserier och för att verka för ökad mångfald.
Årets program fokuserade på lärande och vad branschen kan göra för att skapa mer inkluderande arbetsplatser framför och bakom kameran för personer som rasifieras. Frågan belystes genom föreläsningar och samtal med nya och etablerade ansikten i branschen som delade med sig av tips på konkreta åtgärder för att nå verklig framåtrörelse och förändring.
Hur en inkluderande kultur skapas på våra arbetsplatser och i samhället belystes genom samtal med Majsa Allein, doktor och lektor vid Södertörns högskola, Hanna Wallensteen, leg. psykolog, Anna Adeniji, konsult och utbildare och Barakat Ghebrehawariat, föreläsare och rådgivare i frågor om mångfald, inkludering och kommunikation. Hawa Sanneh berättade om hur den nylanserade plattformen People of Film verkar för att öka representationen bakom kameran. Seher Yilmaz, SVT, Mahmoud Osman, NENT Group och Christian Christensen, professor i journalistik hade en dialog om hur mediebolagen arbetar för ökad representation i rekryteringar och produktioner. Dagen avslutades med ett samtal med kultur- och demokratiminister Amanda Lind om hur hon ser på strukturell rasism, representation och mångfalden i svensk film och tv. Sändningen modererades av Ceylan Holago och journalisten Bilan Osman.
– Frågan om representation och mångfald är ingenting vi kan ta för givet, det krävs ett aktivt arbete och dialogen inom branschen är helt central. När alla berättelser kan få plats tror jag att vi också kommer få ett rikare utbud med mer kvalité i vårt kulturliv, säger Amanda Lind, Kultur- och demokratiminister.
Branschträffen arrangerades av Film&TV-Producenterna, Svenska Filminstitutet, SF Studios och Teaterförbundet för scen och film i dialog och samarbete med Anna Sise, Sara Zommorodi, Eva Röse, Mina Azarian, Sofia Helin och Sofia Ledarp från #skådespelerskorsomrasifieras och #tystnadtagning. Eventet producerades av Ceylan Holago och Parisa Kohnechian från CMDS.
Hela webinariet kommer att läggas upp på Filminstitutets YouTube-kanal senare denna vecka och kan således ses i efterhand av alla.
För mer information, vänligen kontakta:
(Kontaktperson respektive organisation)
Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film. Läs mer: filminstitutet.se, svenskfilmdatabas.se, guldbaggen.se