2019-08-26 09:27Pressmeddelande

Vem var Alice Guy-Blaché? Filmvisning och samtal om kvinnliga filmpionjärer

Alice Guy-Blaché. Foto: NonStop EntertainmentAlice Guy-Blaché. Foto: NonStop Entertainment

Alice Guy-Blaché regisserade sin första film 1896, och anses vara den första kvinnliga filmregissören. Trots det är hon helt okänd för de allra flesta. Den 29 augusti uppmärksammas hon på Bio Capitol, under klassikerfestivalen Timelessfest 2019, med filmvisning följt av ett samtal om svenska kvinnliga filmpionjärer.

Alice Guy-Blaché (1873-1968) var filmstudiochef, producent, manusförfattare och regissör – troligtvis den allra första som gjorde narrativ spelfilm. Hennes filmer hade en enorm bredd, och sträckte sig över komedier, äventyrsfilm, westerns och melodramer, och hon var mycket tidig med att använda filmtekniker som närbild, färgtintning och synkroniserat ljud.

Trots det förblir hennes namn okänt för de flesta. Nu uppmärksammas hon under en kväll på Bio Capitol med filmvisning och samtal. Först visas dokumentären Be Natural: the Untold Story of Alice Guy-Blaché (2018) av Pamela B. Green, en detektivjakt som vill reda ut varför filmpionjärens namn har strukits ur historieböckerna.

Efter filmen samtalar filmforskarna Ingrid Stigsdotter och Marina Dahlquist om bortglömda svenska kvinnliga filmpionjärer. Hur och varför har de fallit i glömska i filmhistorien, och vad kan vi göra idag för att få kunskap om dem?

Plats: Bio Capitol, Sankt Eriksgatan 82, Stockholm
Tid: Torsdag 29 augusti, kl. 17:30.
Filmen är 1h 43 min och samtalet varar cirka 45-60 min.

Vi har ett fåtal pressplatser till kvällen, hör av dig till per.perstrand@filminstitutet.se om du önskar delta.

Om de medverkande:
Ingrid Stigsdotter är forskare i filmvetenskap vid Stockholms Universitet och har skrivit åtskilligt om kvinnor i svensk filmhistoria, bland annat i projektet ”Kvinnor i svensk film”. För Nordic Women in Film har Stigsdotter bland annat skrivit om Vera von Kraemer och andra kvinnliga pionjärer i svensk filmkritik.

Marina Dahlquist är docent i filmvetenskap vid Stockholms Universitet och har i sin forskning bland annat fokuserat på filmhistorisk reception och utbildningsfilm. Dahlquist har även skrivit om den svenska filmpionjären Anna Hofman-Uddgren för the Women Film Pioneers Project. Samtalsledare är Tove Thorslund, redaktör för Nordic Women in Film.

Kvällen är ett samarbete mellan Nordic Women in Film (en del av Filminstitutets jämställdhetsarbete), Bio Capitol och Stockholms Kvinnohistoriska.  


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand