Nelly Rapp återvänder i nytt äventyr med troll och varulvar i släptåg. I det korta formatet varvas surrealistiska berättelser om död och sjukdom i At the Window med dokumentärer om vänskap på en strippklubb i Nattpass, samt en kvinnas kärlek till svanar i Svanmön. Det och mycket mer bland årets första produktions- och marknadsstöd.
I Nelly Rapp - Svartskogens hemlighet i regi av Johan Rosell, med manus av Sofie Forsman och Tove Forsman åker Nelly och hennes pappa i väg för att fira jul med Hannibal och Lena-Sleva, men Nelly planerar att lösa Svartskogens hemlighet. Det blir ett spännande äventyr med troll och varulvar som tar henne närmre det förflutna, närmare än vad hon kunnat ana. Filmen har även beviljats marknadsstöd.
Norsk-svenska samproduktionen Sulis av Nils Gaup följer en händelse för drygt 100 år sedan. Då inträffade Norges första strejk i Sulitjelma, en svenskägd gruva på mark som stulits från samerna. På ena sidan det svenska gruvbolaget Sulitelma från Helsingborg, representerat av den stridbare företagsrepresentanten Wennström. På den andra rättslösa arbetare från Sverige och Norge, representerade av den legendariske Stor-Rasmus.
Bland ett stort antal kortfilmer märks skräckfilmen At the Window av Tomas Stark och Peter Larsson. Det är en hybrid av animation och live action där regissörerna väcker liv i poeten Helen Adams skrämmande och mystiska dikt At the Window om en ung flickas möte med sjukdom, död och monster.
Mer animation blir det i komedin Budö av Amanda Aagard och Alexander Toma. Filmen görs i stop-motion och utspelar sig i utkanten av Tokyo där vi möter Miho, en ensam gammal änka. På väg hem från mataffären möter hon en rödhårig lurvig katt som följer efter henne hem. Katten har en munter aptit och gör sig snabbt mer bekväm i Mihos lilla lägenhet än vad hon kanske hade räknat med.
I skräckfilmen Den musikaliska spindeln berättar Henry Moore Selder om en man och hans hustru som lever ett kärlekslöst äktenskap med ett barn som bara består av ett huvud. På sin 18-årsdag bestämmer sig pojken för att stjäla sin pappas kropp.
Dokumentären Nattpass av Lia Hietala och Hannah Reinikainen följer Becky och Sara, två omaka vänner. Om det inte vore för arbetet på strippklubben skulle de nog aldrig träffats men den nära vänskapen är livsviktig för att klara de långa nattpassen. Vi följer vännerna under en helt vanlig jobbnatt; backstage, vid strippstången och hem till läggdags morgonen efter.
Jane Magnusson skriver och regisserar dokumentären Svanmön, som följer med när polisen tar sig in i en liten lägenhet mitt i Stockholm och hittar elva svanar som trängs på ett kladdigt golv. En svan har en bruten vinge – kvinnan som bor i lägenheten har fäst vingen vid svanen med packtejp. Hon döms för djurplågeri trots att hon verkligen älskar svanar. Vad hände?
Läs mer och se bilder från de senaste projekten som beviljats stöd
Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.