2023-07-25 10:38Pressmeddelande

Världspremiär i Venedig för Paradiset brinner av Mika Gustafson

Paradiset brinner. Foto: Sine Vadstrup BrookerParadiset brinner. Foto: Sine Vadstrup Brooker

Mika Gustafsons spelfilmsdebut Paradiset brinner får världspremiär på Venedigs filmfestival. Filmen kommer att visas i tävlan i sektionen Orrizonti, som är en del av det officiella programmet. Även flera svenska samproduktioner är uttagna i tävlan.

Helt fantastiskt! Venedig är en av världens största och mest prestigefulla festivaler. Att en film visas där är en ära i sig, men att nu dessutom vara utvald till tävlingssektionen Orizzonti. Det är VM i film helt enkelt! Det ska bli otroligt spännande! säger Mika Gustafson.

Paradiset brinner kretsar kring tre systrar som står enade i en stökig men kärleksfull vardag utan föräldrar. Allt de behöver är varandra, sina vänner och tidsfördriv som inbrott i obevakade poolvillor. Men när socialtjänsten anar oråd tvingas Laura söka hjälp utanför flockens trygghet. Klockan tickar och det blir allt tydligare att livet är på väg att förändras för alltid, i en värld där frihet och förtvivlan ligger kind mot kind.

Paradiset brinner är regisserad av Mika Gustafson med manus av Mika Gustafson och Alexander Öhrstrand. Producerad av Nima Yousefi från Hobab i samproduktion med Tuffi Films, Toolbox Film, Intramovies, Film Stockholm, SVT och Film i Väst. Filmen är gjord med stöd av Svenska Filminstitutet, Finlands filmstiftelse, Danska filminstitutet, The Italian Minister of Culture, Nordisk Film & Tv Fond och Eurimages. I samarbete med TriArt Film, Cinemanse, DR, Yle, Tall&Small. 

Paradiset brinner är Mika Gustafsons spelfilmsdebut men dokumentären Silvana – väck mig när ni vaknat (2017), som hon regisserade och skrev manus till tillsammans med Olivia Kastebring och Christina Tsiobanelis, vann en Guldbagge för Bästa dokumentär.

Paradiset brinner distribueras av TriArt Film och har svensk biopremiär den 27 oktober.

Filmfestivalen i Venedig pågår mellan 30 augusti och 9 september. Årets upplaga är den 80:e i ordningen, och därmed är festivalen inte endast en av de mest prestigefyllda, utan även världens äldsta.

Svenska samproduktioner uttagna i tävlan på Venedigs filmfestival:

Competition
Bastarden av Nikolaj Arcel. Svensk samproducent är Lizette Jonjic/Zentropa Sweden. Filmen har fått stöd från Filminstitutet, filmkonsulent Hanna Lejonqvist.

Woman of av Małgorzata Szumowska & Michał Englert. Svensk samproducent är Jonas Kellagher/Common Ground Pictures och Film i Väst.

Orizzonti
Housekeeping for Beginners av Goran Stolevski. Svensk samproducent är Jonas Kellagher/Common Ground Pictures och Film i Väst.

Mer information om svenska samproduktioner i tävlan i Venedig, samt andra festivalnyheter med svensk koppling, kommer i ett pressmeddelande i augusti.

Läs mer om festivalen här, och läs mer om tidigare svenska inslag i Venedig här.

För mer info och intervjuförfrågningar gällande Paradiset brinner, kontakta
Eva Esseen Arndorff, TriArt Film: eva@triart.se, 073 417 65 52

För frågor kring svensk film på Venedigs filmfestival, kontakta
Theo Tsappos, festivalansvarig lång spelfilm på Filminstitutet:
Theo.tsappos@filminstitutet.se, 08-665 11 33


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand