2022-01-20 15:42Pressmeddelande

Världspremiär i Rotterdam för Excess Will Save Us

Excess Will Save Us. Foto: Vilda Bomben/Folkets Bio.Excess Will Save Us. Foto: Vilda Bomben/Folkets Bio.

Filmen Excess Will Save Us, regi av Morgane Dziurla-Petit, är uttagen till Rotterdams filmfestival. Filmen får sin världspremiär på denna festival, som anses vara en av världens främsta.

 

Excess Will Save Us är Morgane Dziurla-Petits långfilmsdebut och filmen är uttagen i kategorin Tiger Competition, en prestigefylld kategori som uppmärksammar innovativa och äventyrslystna up-and-coming filmskapare från hela världen. I filmen utforskar Morgane Dziurla-Petit gränsen mellan dokumentär och fiktion då hon besöker sin familjs by i norra Frankrike.

 

I filmen larmas polisen i oktober 2017 till den lilla byn Villereau på den franska landsbygden efter att en kvinna har hört upprepade smällar. Vi möter byborna när de återger berättelsen om dagen då Villereau lät sig lamslås av rädsla och blev ett exempel på hur terrorhotet är ständigt närvarande, även för invånarna i en liten fransk by på fem kvadratkilometer.

 

Filmen är en förlängd och utvecklad version av en tidigare kortfilm med samma namn som vann en Guldbagge för bästa kortfilm 2019 samt en rad festivalpriser och som visats på över 100 festivaler. Morgane Dziurla-Petits har tidigare regisserat och varit manusförfattare till ytterligare två kortfilmer, The day (2018) och Grab Them (2020), som blivit internationellt uppmärksammade och som nominerats till flera kortfilmspriser.

 

- Morgane är en filmskapare med mycket humor och har gjort en väldigt rolig film med en svart underton. Vi är väldigt stolta över nomineringarna till Excess Will Save Us och det skall bli spännande att uppleva mötet med publiken, både på festivaler och på svenska biografer, säger Fredrik Lange

 

Årets upplaga av filmfestivalen i Rotterdam blir den 51:a i ordningen och invigs den 26 januari och pågår till den 6 februari. På grund av Covid-19 hålls festivalen online och  den kommer att visa runt 200 filmer.

 

Excess Will Save Us visas också på Göteborgs filmfestival i kategorin Nordic Competition och har därmed chans att vinna en Dragon Award.

 

Producent är Fredrik Lange, produktionsbolag Vilda Bomben Film i samproduktion med Film i Väst. Filmen har fått stöd av Svenska Filminstitutets Moving Sweden-konsulent Helen Ahlsson.

 

Filmen distribueras av Folkets Bio får svensk biopremiär den 1 april.

 


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand