2023-04-18 15:30Pressmeddelande

Världspremiär för Miraklet i Gullspång på Tribeca

Miraklet i Gullspång. Foto: Pia Lehto / Ballad FilmMiraklet i Gullspång. Foto: Pia Lehto / Ballad Film

I dag blev det klart att Maria Fredrikssons dokumentär Miraklet i Gullspång kommer att få världspremiär i tävlan på prestigefulla filmfestivalen Tribeca Festival i New York.

Ett tecken från Gud får två norska systrar att köpa en lägenhet i svenska Gullspång. När de möter lägenhetsägaren på mäklarkontoret är hon en kopia av deras döda storasyster, som begick självmord 30 år tidigare. Vad som börjar som en sagolik familjeåterförening utvecklas till ett rafflande drama om lögner, hemligheter och trons betydelse.

Miraklet i Gullspång är Maria Fredrikssons långfilmsdebut, och i juni får den världspremiär i sektionen Documentary Competition på Tribeca Festival.

– Vi är superglada att filmen får premiär på just Tribeca, en festival som alltid fokuserar på spännande berättande, oavsett genre eller uttrycksform. Vi på Ballad Film ser fram emot att vårt tantmysterium ska få möta New York-publiken! säger Maria Fredriksson.

Miraklet i Gullspång är producerad av Ina Holmqvist / Ballad Film, med stöd från Svenska Filminstitutet, dokumentärfilmskonsulent Anna Weitz.

Maria Fredriksson är regissör, producent och manusförfattare. Hon avslutade sin Master of Fine Arts vid Stockholms Dramatiska Högskola 2012 och har sedan dess gjort korta dokumentärer som Elvakaffe (2013), Afternoon Tea (2015), Ett jävla paradis (2018) och Svonni vs Skatteverket (2020). Hennes filmer har visats på internationella filmfestivaler som Hot Docs, Visions du Réel och Palm Springs. Maria Fredriksson är också en av grundarna till det helt kvinnliga produktionsbolaget Ballad Film.

Tribeca Festival (som fram till 2020 hette Tribeca Film Festival) grundades 2001 av bland andra Robert De Niro och har genom åren haft ett gott öga till svenska filmer, inte minst till svensk dokumentärfilm. 2021 var Max Erikssons The Scars of Ali Boulala och kortfilmen Det sista äktenskapet av Gustav Egerstedt och Johan Tappert uttagna i tävlan, och året dessförinnan fick Henrik Burmans dokumentär Yung Lean: In My Head världspremiär på festivalen. 2019 vann Ellen Fiske och Ellinor Hallin två priser för sin Scheme Birds, inklusive priset för Bästa dokumentärfilm.

Tribeca Festival pågår 7–18 juni. Läs mer här: tribecafilm.com

För mer info, kontakta
Sara Rüster, festivalansvarig dokumentärfilm på Filminstitutet:
sara.ruster@filminstitutet.se, 08-665 11 41.Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand