2020-09-09 10:06Pressmeddelande

Världspremiär för Jerry Carlssons kortfilm Nattåget i Venedig

Erik Nilsson och Khalil Ben Gharbia i Nattåget. Foto: Marcus Dineen.Erik Nilsson och Khalil Ben Gharbia i Nattåget. Foto: Marcus Dineen.

Kortfilmen Nattåget, med manus och regi av Jerry Carlsson, är Sveriges andra bidrag till Venedigs filmfestival. Filmen är med i Orizzonti Short Films Competition och den är även utvald i sektionen Queer Lion Out of Competition. Det är första gången på 86 år som en svensk film med HBTQ-tema är inbjuden till världens äldsta filmfestival.

Filmen får sin världspremiär i morgon, torsdag den 10 september, i Sala Giardino på Lido.

Oskar tar nattåget hem från Stockholm till Älvsbyn. På tåget ser han Ahmad och för första gången möter Oskar samma längtan och attraktion som han själv känner. Huvudrollerna i Nattåget spelas av nykomlingarna Erik Nilsson och Khalil Ben Gharbia.

Det känns fantastiskt kul! Det är en ära och jag är otroligt glad över att filmen får ha sin världspremiär i Venedig. Ser fram emot att den ska få möta en publik! säger Jerry Carlsson.

Nattåget är producerad av Frida Mårtensson för Verket Produktion, med SVT och Filmpool Nord som samproducenter och med stöd från Film Stockholm/Filmbasen och Svenska Filminstitutet, Patrik Axén.

Jerry Carlsson, född i Piteå, är regissör, producent och manusförfattare. Han driver produktionsbolaget Verket Produktion tillsammans med producenten Frida Mårtensson och regissören Anette Sidor. Jerry Carlsson har tidigare gjort kortfilmer som Längs vägen (tillsammans med Sidor) och Komma ut, båda från 2011. Allt vi delar (2014) blev prisbelönad på flera festivaler, däribland Haugesund. Carlssons stora genombrott var med kortfilmen Skuggdjur (2017) som visats och prisats på över 70 internationella filmfestivaler som Clermont-Ferrand, San Francisco, Uppsala kortfilmfestival och Nordisk Panorama.

Just nu arbetar Jerry Carlsson och Verket Produktion med kortfilmen Lyckad upptining av Herr Moro (som ingår i Filminstitutets och SVT:s science fiction-satsning 2121) och långfilmsdebuten Bränder, en av de första filmerna som mottog Filminstitutets Wild Card-stöd.

Förutom Nattåget så är bland andra Pedro Almodóvars senaste kortfilm The Human Voice utvald i Queer Lion-sektionen.

På plats i Venedig för att presentera filmen är regissören Jerry Carlsson, producenten Frida Mårtensson, samt skådespelarna Erik Nilsson och Khalil Ben Gharbia.

Läs mer om Queer Lion här.

Den 77:e internationella filmfestivalen i Venedig äger rum 2–12 september.

Önskar du komma i kontakt med Jerry Carlsson eller någon annan i filmteamet, kontakta Jan Göransson, presschef (kontaktuppgifter nedan).


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film. Läs mer: filminstitutet.se, svenskfilmdatabas.se, guldbaggen.se


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson