2021-06-07 10:28Pressmeddelande

Välkommen till pressvisning av 2121 – sex filmer från framtiden

Regissörerna bakom 2121: Patrik Eklund, Jerry Carlsson, Beata Gårdeler, Hugo Lilja, Pella Kågerman (sittande) och Baker Karim. Foto: Viktor Andersson / Grafikeriet

Regissörerna bakom 2121: Patrik Eklund, Jerry Carlsson, Beata Gårdeler, Hugo Lilja, Pella Kågerman (sittande) och Baker Karim. Foto: Viktor Andersson / Grafikeriet

Hur ser vår värld ut om hundra år? Det är utgångspunkten för Filminstitutets och SVT:s satsning 2121, det största kortfilmsprojektet i svensk filmhistoria. Sex filmskapare – Baker Karim, Pella Kågerman, Patrik Eklund, Jerry Carlsson, Beata Gårdeler och Hugo Lilja – har i varsin kortfilm beskrivit sin vision av framtiden. Tisdag 15 juni i Filmhuset finns nu möjlighet att se filmerna på duk, och möta några av filmskaparna. Den 30 juni visas samtliga sex filmer i SVT.

De sex filmerna i 2121 hade digital världspremiär på Göteborgs filmfestival tidigare i år. Den 30 juni kommer de att visas i SVT och SVT Play. Inför SVT-premiären finns nu en unik chans att se filmerna på stor duk, och intervjua filmskaparna.

Pressvisning av 2121
När: Tisdag 15 juni kl 09.30-11.45 (ca)
Var: Bio Mauritz, Filmhuset, Stockholm
Anmälan: Anmäl dig till per.perstrand@filminstitutet.se om du önskar delta som press. Vi följer restriktionerna med max 50 besökare i salongen.

Körschema:
09.15 Dörrarna öppnas
09.30 Introduktion av Helena Ingelsten, projektledare SVT och Per Perstrand, presskoordinator Filminstitutet
09.40 Visning av 2121-filmerna (totalt 76 min)
10.55 kort paus
11.00-11.45 (ca) Q&A med närvarande regissörer

Därefter tid för enskilda intervjuer.

På plats:
Baker Karim, regi och manus Jordbundna
Pella Kågerman
, regi och manus Reckless
Beata Gårdeler, regi och co-manus Skönheten
Hugo Lilja, regi och manus Folly
Jerry Carlsson, regi och manus Lyckad upptining av Herr Moro
Eliza Jones och Markus Waltå, producenter Reckless
Mistre Tesfaye, producent Folly
Frida Mårtensson, producent Lyckad upptining av Herr Moro
Mathias Fjellström, producent Finito
Helena Lindegren, skådespelare Finito
Schiffiano Musarra, skådespelare Finito
John La Briola, skådespelare Finito

Filmerna som ingår i 2121:

Reckless (10 min)
Regi och manus: Pella Kågerman
Producenter: Eliza Jones och Markus Waltå, Grand Slam Filmproduktion
Stockholm 2121 är en stad framsprängd ur berggrunden med den blå linjens tunnelbanestationer som stadens landmärken. Här pågår dock livet som vanligt. Och trots att samhället håller på att krossas av ett ökat vattentryck, förblir Nikkis högsta önskan att bli tillsammans med sitt ex igen. I rollerna: Elle Kari Bergenrud, Amed Bozan, m fl.

Skönheten (10 min)
Regi: Beata Gårdeler
Manus: Beata Gårdeler och Emma Broström
Producent: Nadir Öperli, Second Land
Ett samhälle 2121 där plastikoperationer är normen, som vår tids konfirmation, omskärelse eller annan religiös ritual är det något man går igenom som 14 åring. Esme ska genomgå sin första operation men när hon flyr in i AIns intellektuella och historiska referenser påverkar det hennes verklighet… I rollerna: Jenna Chaaraoui, Rebecca Hemse, Marcus Schenkenberg m fl. 

Lyckad upptining av Herr Moro (14 min)
Regi och manus: Jerry Carlsson
Producent: Frida Mårtensson, Verket Produktion
Herr Moro får ett samtal om att hans kryobevarade ex-partner Henrik har fått en tid för upptining. När personalen kommer för att hämta behållaren som Henrik ligger i, inser de att den inte går att få ut genom dörren. Herr Moro försöker hantera situationen men inser gradvis att han kanske inte är redo för att Henrik ska tinas upp och återvända. I rollerna: Doreen Ndagire, Richard Sseruwagi, Lisette Pagler m fl. 

Jordbundna (9 min)
Regi och manus: Baker Karim
Producent: Olivier Guerpillon och Frida Hallberg, fox in the snow films, med stöd från Film i Skåne
Kiruna 2121. Jorden är obeboelig. Mänskligheten har byggt en Ark för att fly planeten. Men majoriteten av människorna är kvar på jorden. De sa att urvalet var rättvist. De bästa representanterna för mänskligheten. I rollerna: Alexander Karim, Saga Gärde, m fl.

Folly (10 min)
Regi och manus: Hugo Lilja
Producent: Mistre Tesfaye, You Saved Me
På nyhetsankaret Follys sändning diskuteras Sveriges stora framgångar. Landet har, som det första i världen, lämnat över regeringsmakten till en AI (artificiell intelligens) och ekonomin blomstrar. Men det har börjat komma klagomål, framförallt från Kina och USA, och även Folly själv får känna på AI:ns metoder.I rollerna: Josette Bushell-Mingo, Arvin Kananian m fl.

Finito (23 min)
Regi och manus: Patrik Eklund
Producent: Mathias Fjellström, Salmonfox
Jorden är äntligen på grön kvist igen efter ett sekel av naturkatastrofer. För att fira detta har Laisvalls kommunalråd Karin Lundberg samlat ortsborna i bygdens medborgarhus för hedra miljökämpen Eugen. Men just i firandets stund så bryter nyheten ut om att en asteroid är på kollisionskurs mot jorden. Och hur välkomnar man bäst domedagen i Laisvall? Med kärnvapen eller picnicbog? I rollerna: Helena Lindegren, Olof Wretling, Stephen Rappaport, Sven Rånlund, Lennart Jähkel, Michael Tornving m fl.

2121 är ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet och SVT. Det sammanlagda stödbeloppet per film är 1 400 000 kronor, där Filminstitutet och SVT har finansierat med hälften var.

För pressbilder,
kontakta Sindre Lind-Åkerblom, SVT: sindre.lind-akerblom@svt.se

Projektledare för 2121:
Ami Ekström, filmkonsulent för kortfilm och nya format på Filminstitutet: ami.ekstrom@filminstitutet.se, 08-665 11 39
Helena Ingelsten, projektledare SVT Dokumentär & Kortfilm: helena.ingelsten@svt.se, 08-7847869


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand