2021-09-23 10:11Pressmeddelande

UFO:n, onani och samiskt broderi

Sire och den sista sommaren. Foto: Liselotte WajstedtSire och den sista sommaren. Foto: Liselotte Wajstedt

Ahmed Abdullahi (Martyren) regisserar Amina om en MMA-fightande mamma, Jon Blåhed (Inland) dekonstruerar true crime genren med dokumentären Greven och kortfilmen Sire och den sista sommaren av Liselotte Wajstedt är ett hybridverk i samisk miljö. Dessutom har marknadsstöd beviljats Håkan Bråkan och UFO Sweden. Totalt har 18 projekt beviljats stöd i denna omgång.

Lyckad atlet eller misslyckad mamma? I dramat Amina, med manus av Mona Masri (tv-serien Snabba cash) och i regi av Guldbaggebelönade Ahmed Abdullahi, tvingas svensk-somaliska Amina till ett svårt val. Hennes passion för MMA krockar med ansvaret för hennes dotter. Filmen ingår i debutantsatsningen Moving Sweden och spelas in i Göteborg under hösten.

Det nu 13-åriga kollektivet Crazy Pictures följer upp succén Den blomstertid nu kommer med sci-fi äventyret UFO Sweden. När en fosterhemsplacerad tonårsrebell misstänker att hennes pappa inte är död utan kidnappad av UFO:n tar hon hjälp av en UFO-förening för att ta reda på sanningen. Tillsammans ger dom sig ut på ett riskfyllt äventyr som tar dom långt utanför lagens gränser och in i en värld fylld av UFO-expeditioner, konspirationer och alternativ vetenskap. Crazy Pictures arbetar nära Riksorganisationen UFO-Sverige i detta projekt som beviljas både produktionsstöd och marknadsstöd.

Erika Wasserman, som även skriver manus ihop med Christin Magdu, regidebuterar med komedin Året jag slutade prestera och började onanera. Målinriktade 39-åriga karriäristen Hanna står plötsligt utan lägenhet, jobb och familj. Hon vägrar dock ge upp, men först måste hon hitta kärleken till sig själv. Katia Winter och Henrik Dorsin finns i rollistan.

Jon Blåheds dokumentär Greven borrar i berättelsen om en av de största kriminella profilerna i Sverige på 90- och 00-talet. Det är en experimentell true crime film som samtidigt dekonstruerar som adderar till genren och vår fascination för brott och straff. Filmen hade internationell premiär på Thessalonikis filmfestival.

Maja Borg arbetar med gränsöverskridande frågor om längtan, sårbarhet och makt i svensk-spanska dokumentären Passion. Genom lek och ritualer tagna från både queer bdsm och religion, utforskas intimitet och gränser. Filmen, som lanseras som konstverk och film i ett, går varm på internationella filmfestivaler.

Nisti Stêrk följer kändisfrisören Bobby Oduncu i dokumentären Who the Fuck is Bobby? Han har blivit en del av kändiseliten och är öppet gay men har aldrig accepterats av sin kultur och assyrisk-syrianska far.

Bland kortfilmerna märks hybridfilmen Sire och den sista sommaren av Liselotte Wajstedt (även manus och producent). Filmen är del av satsningen Corona 2020 och spänner över tid och rum, från dagens covid-Stockholm till samisk miljö år 1916 där Sire är höggravid. Dokumentär och fiktion blandas med live action, animation och broderi.

I kortthrillern One Minute av Matilde Sköld och Marcus Svanberg får två tjejer syn på sina dubbelgångare i en lägenhet på andra sidan gatan. I vad som verkar vara ett parallelluniversum ligger allting en minut före i tiden. Serierna Black Mirror och Girls har inspirerat regiduon som tidigare gjort reklamfilm.

Marknadsstöd
Även Håkan Bråkan av Ted Kjellsson (Ensamma i rymden) och med manus av Thobias Hoffmén har beviljats marknadsstöd. Filmen är en spinoff från Sunefilmerna där Sunes lillebror Håkan vill vinna en dataspelstävling – för om han förlorar tävlingen måste han bli elevrådsrepresentant. Håkan måste rymma från barnvakten och hamnar på kollisionskurs med en inbrottsliga.

Läs mer och se bilder från de senaste projekten som beviljats stöd



Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Martin Frostberg
Kommunikatör
Martin Frostberg