Två svenska filmer är uttagna till tävlan på prestigefyllda Tribeca Film Festival i New York. Dokumentären Hacking Hate, en dystopisk internet-thriller av Simon Klose, får världspremiär och triangeldramat Jakt av Sarah Gyllenstierna – som går upp på svenska biografer 19 april – får internationell premiär.
Sarah Gyllenstiernas spänningsfilm Jakt, som får premiär i den internationella tävlingssektionen på Tribeca, är ett kammarspel med Ardalan Esmaili, Magnus Krepper och Jens Hultén i rollerna. De spelar Alex, Greger och Henrik som åker till en enslig stuga för att jaga och få en paus från vardagen. Men den uppsluppna stämningen förbyts i rivalitet och misstänksamhet. Det som började som en weekend med grabbarna utvecklas snart till en hänsynslös lek på liv och död.
– Helt underbart att vara inbjuden till Tribeca! Jag har längtat efter att filmen ska få möta en internationell publik och att det blir just i New York där jag började min filmbana är extra roligt. Jag hade inte kunnat drömma om något bättre än att få visa min debutfilm på festivalen som grundades av Robert De Niro, en av filmhistoriens största skådespelare, säger Sarah Gyllenstierna.
Klar för Tribeca är också Hacking Hate, som får världspremiär i tävlan. Simon Kloses dokumentär följer My Vingren, en prisbelönad journalist som under många år jobbat med att avslöja högerextrema gruppers arbete med att sprida hat på nätet. Trots riskerna det innebär, skapar hon fejkprofiler på sociala medieplattformar för att visa hur högerextremister rekryterar och radikaliserar med hjälp av de stora plattformarna. I granskningen upptäcker Vingren hur de stora techbolagen ljuger om att de tjänar på extremism, och hur allt hat hotar demokratin.
– Känns så grymt med Tribeca-premiär! På många sätt avgörs internets framtid av de stora amerikanska internetbolagen, så det känns extra kul och viktigt att filmen får sin start i USA, säger Simon Klose.
Om regissörerna
Sarah Gyllenstierna har arbetat i filmbranschen sedan tidigt 1990-tal, då hon flyttade till New York och började som produktionsassistent på bland annat Malcolm X av Spike Lee och Juice av Ernest R. Dickerson. Sedan dess har hon arbetat som regiassistent, producent och manusförfattare, och står som regissör till tre kortfilmer.
Simon Klose är dokumentärfilmare som 2013 gjorde TPB AFK: The Pirate Bay Away From Keyboard, en thriller om Pirate Bay-grundarnas kamp för ett öppet internet. Filmen – som hade världspremiär på Berlins filmfestival och samtidigt släpptes på internet – blev ett viralt fenomen och sågs av miljoner människor. 2015 producerade och ledde Klose VICE-serien Food Hacking Japan, om matinnovatörer i Tokyo.
Om filmerna
Jakt (internationell titel Hunters on a White Field) med manus av Sarah Gyllenstierna efter romanen Jakt på ett vitt fält av Mats Wägeus, är producerad av Maria Larsson Guerpillon och Charlotte Most / MostAlice Film, i samproduktion med Film i Väst och SVT. Filmen är gjord inom ramen för debutantsatsningen Moving Sweden, med produktionsstöd från tidigare filmkonsulent Helen Ahlsson. Jakt har svensk biopremiär 19 april via TriArt Film.
Hacking Hate, med manus av Simon Klose, är producerad av Elin Kamlert / Nonami, med produktionsstöd från Filminstitutet, dokumentärfilmskonsulent Anna Weitz. TriArt Film distribuerar, svensk biopremiär ännu ej satt.
Svensk film på Tribeca
Svensk film (och inte minst svensk dokumentär) har de senaste åren skördat stora framgångar på Tribeca Film Festival, som grundades 2002 av Robert De Niro och Jane Rosenthal. 2019 vann Ellen Fiske och Ellinor Hallin två priser för sin Scheme Birds, inklusive priset för Bästa dokumentärfilm, och därefter har bland andra Yung Lean: In My Head av Henrik Burman och The Scars of Ali Boulala av Max Eriksson visats i tävlan. Förra året hade Maria Fredrikssons dokumentär Miraklet i Gullspång världspremiär på festivalen, och vann pris för Bästa klippning.
Årets upplaga av Tribecafestivalen pågår 5-16 juni. Mer om den här: tribecafilm.com
Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.