2021-04-20 14:23Pressmeddelande

Två svenska filmer till Tribeca

Ali Boulala från The Scars of Ali Boulala. Foto: Sisyfos Film. Ali Boulala från The Scars of Ali Boulala. Foto: Sisyfos Film.

I dag presenteras vilka filmer som ska tävla på Tribeca filmfestival, som startar i juni. Två svenska filmer samt en samproduktion är uttagna till tävlan. Dokumentärfilmen The Scars of Ali Boulala av Max Eriksson handlar om den hyllade skateboardåkaren Ali Boulala och om olyckan som fick honom att sluta sin framgångsrika bana. Kortfilmen Det sista äktenskapet visar upp ett grälsjukt par som isolerat sig på en gård omringade av zombier. Samproduktionen The Lost Leonardo handlar om en Leonardo da Vinci-måning som varit förlorad men återkom 2004 och som sedan försvunnit igen. 

 

The Scars of Ali Boulala av Max Eriksson

 

I mitten av 90-talet upptäcks Ali Boulala vara en otrolig skateboardåkare och hans begåvning tar honom snabbt ut i världen. Hans skapar sig ett namn som en av de mest orädda och excentriska skateboardåkarna på den internationella scenen. Tillsammans med sina vänner i skateboardteamet turnerar han jorden runt och lever ett gränslöst liv. Allt förändras 2007 efter en tragisk olycka där Ali både förlorar en nära vän och sin förmåga att åka skateboard. I dag, 14 år senare, lever Ali ett stilla liv i en förort till Stockholm. Hans ärr, både yttre och inre, blir dagliga påminnelser om olyckan som fortfarande förföljer honom. En dag uppenbaras en möjlighet för Ali att göra upp med sitt förflutna och sina inre demoner. Men är han redo att konfrontera det förgångna eller är vissa sår för djupa för att läka?

 

Se trailern här.

Filmen är producerad av Mario Adamson och Ashley Smith, Sisyfos Film, med stöd från Filminstitutets dokumentärfilmskonsulent Juan Pablo Libossart. Svensk distributör är Lucky Dogs.

 


Det sista äktenskapet av Gustav Egerstedt och Johan Tappert

 

Zombier har tagit över Sverige, eventuellt hela jorden. Ett par i 40-årsåldern har barrikaderat sig i sin sommarstuga. De har lyckats överleva där i ett antal år, men deras dotter blev biten och lever nu sitt liv som zombie i lekstugan på gården. Tack vare ett högt elstängsel runt huset har de hittills lyckats hålla zombierna på avstånd. Men nu börjar tiden ta ut sin rätt – inte bara på stängslet utan även på deras relation. Frågan är vad som spricker först?

 

Det sista äktenskapet finns att se på SVT Play just nu.

 

Häromdagen vann filmen pris för Bästa europeiska kortfilm på Brussels Fantastic Film Festival vilket leder till att den ges möjlighet att tävla om en Méliès d’or på Sitges Fantastic Film Festival i höst.

 

The Lost Leonardo av Andreas Koefoed

 

The Lost Leonardo handlar om striden kring Salvator Mundis öde, en forntida målning av Kristus som efter sin oväntade återkomst 2004 betraktas som ett förlorat Leonardo da Vinci-mästerverk. Filmen följer de personliga, ekonomiska, juridiska och geopolitiska tvisterna kring denna målning, som helt plötsligt försvinner igen.

 

Filmen är producerad av danska Elkfilm/Andreas Dalsgaard, och Parisbaserade Pumpernickel Film/Christoph Jörg. Svensk samproducent är Stina Gardell, Mantaray Film med stöd från Filminstitutets tidigare filmkonsulent Klara Grunning.

 

 

Tribeca filmfestival – grundad 2002 av Jane Rosentahl och Robert De Niro har genom åren haft ett gott öga till svenska filmer, inte minst till svensk dokumentärfilm. Förra året var Yung Lean: In My Head av Henrik Burman uttagen att tävla och året dessförinnan vann Ellen Fiske och Ellinor Hallin två priser för sin Scheme Birds, inklusive priset för Bästa dokumentärfilm.

 

Tribeca filmfestival pågår 9-20 juni. Mer om den här: tribecafilm.com

 

För mer information, kontakta:
Sara Rüster, kort- och dokumentärfilmsansvarig på Utlandsenheten på Svenska Filminstitutet:
sara.ruster@filminstitutet.se eller 08-665 11 41.


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand