2021-12-15 19:06Pressmeddelande

Tre svenska kortfilmer tävlar vid Clermont-Ferrand

Det sista äktenskapet, Arbete åt alla! och Tjejtoan 4-ever. Foto: Paroll Collective / SVT / Stockholms Konstnärliga HögskolaDet sista äktenskapet, Arbete åt alla! och Tjejtoan 4-ever. Foto: Paroll Collective / SVT / Stockholms Konstnärliga Högskola

Tre svenska kortfilmer är uttagna i tävlan till Clermont-Ferrand, världens främsta kortfilmsfestival. Det sista äktenskapet och Tjejtoan 4-ever tävlar i International Competition och Arbete åt alla! i Lab Competition. Dessutom visas projektet Airport i Euro Connection.

Det sista äktenskapet av Gustav Egerstedt och Johan Tappert – tävlar i International Competition

I rollerna som Marie och Janne skildrar Emma Molin och Christopher Wagelin ett äktenskap i tristess där hushållsarbete och sexliv skapar större oro för relationens överlevnad än det faktum att sommarstugan är omgiven av levande döda. Några år efter zombie-apokalypsen har oron över att få hjärnan uppäten helt enkelt lagt sig.

Filmen hade premiär på SVT i april, och har antagits till ett flertal internationella filmfestivaler, bland annat i tävlan vid Tribeca Film Festival.

– Det är otroligt roligt att filmen fått ett så fint mottagande. Den är en lekfull skildring av en vardag många känner igen sig i, men med en humoristisk backdrop. En absurd komedi om något så vanligt som äktenskapstristess – vilket gör att den berör på så många nivåer, säger Gustav Egerstedt och Johan Tappert.

Det sista äktenskapet är skriven av Johan Holmström och samproducerad av Carl Molinder, Dominique Kaireus och Richard Björlin för Paroll Collective ihop med SVT, med produktionsstöd från Filminstitutets kortfilmskonsulent Ami Ekström

Se Det sista äktenskapet på SVT Play


Tjejtoan 4-ever av Angelika Abramovitch – tävlar i International Competition

Nattklubbens musik sipprar in på toaletten. Två vänners relation sätts på spel när den ena visar sig ha känslor för den andra. I toabåset intill är väggarna så pass tunna att en tjej överhör när hennes nya vänner pratar illa om henne. Samtidigt i ett annat toabås gör en nedblodad nattbinda att hela fasaden raserar och nedtryckta känslor bubblar upp. Inom loppet av bara några minuter på en klubbtoalett tvingas sanningar komma upp till ytan, sanningar som annars hade förblivit osagda.

Tjejtoan 4-ever är ett examensarbete av studenter på Stockholms Konstnärliga högskola. För regi står Angelika Abramovitch och filmen är skriven Agnes Jeppsson och producerad av Hawa Sanneh. Den kommer att visas på SVT Play framöver.


Arbete åt alla! av Axel Danielson och Maximilien van Aertryck – visas i Lab Competition

Arbete åt alla! hade världspremiär tidigare i år på kanadensiska festivalen Hot Docs. Filmen ger en intensiv och lekfull blick på hur vårt arbetsliv har förändrats. Det är en 14 minuter lång kavalkad av arkivbilder från 70-talet fram till idag som skapar ett humoristiskt och kritiskt inlägg i samtalet om hur vårt samhälle är organiserat. Är vi nöjda med hur det ser ut?

Filmen är regisserad och klippt av Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck, och ingår tillsammans med fem andra kortfilmer i SVT:s dokumentärfilmsserie Kneg. Producent är Helena Ingelsten för SVT.

Se Arbete åt alla! på SVT Play


Airport av Niki Lindroth von Bahr – deltar i Euro Connection

Projektet Airport har valts ut till att delta i Euro Connection, en plattform för samproduktion av kortfilmer. Plattformen innebär två dagar med pitch och nätverkande för att bygga partnerskap mellan europeiska och internationella produktionsbolag runt kortfilmsprojekt.

Regissören och animatören Niki Lindroth von Bahrs kortfilm Min börda (2017) har visats och prisats på en lång rad filmfestivaler över hela världen. Hennes senaste kortfilm Något att minnas (2019) har också haft stora festivalframgångar, bland annat i Toronto, Berlin och Annecy. Niki Lindroth von Bahr är också aktuell med kommande projektet The House som har premiär på Netflix nästa år.

Clermont-Ferrands kortfilmfestival äger rum 28 januari–5 februari 2022. Läs mer här.


Ämnen: Kortfilm

Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand