2021-07-08 11:10Pressmeddelande

Tre svenska klassiker på världens främsta arkivfestival

Tora Teje och Lars Hanson i Mauritz Stillers Erotikon (1920). Foto © SF StudiosTora Teje och Lars Hanson i Mauritz Stillers Erotikon (1920). Foto © SF Studios

Vid årets upplaga av arkivfestivalen Il Cinema Ritrovato i Bologna visas tre svenska filmklassiker. Mauritz Stillers Erotikon presenteras vid en utomhusvisning till musikackompanjemang av Matti Bye och hans ensemble. Dessutom visas Victor Sjöströms hundraårsjubilerande Körkarlen, och Mai Zetterlings kontroversiella sextiotalsfilm Nattlek.

Mauritz Stillers Erotikon (1920), en romantisk komedi om modernitet, mondäna människor och månggifte i det tidiga tjugotalets Stockholm, räknas idag som en av de främsta svenska stumfilmerna. På festivalen i Bologna visas den i en ny, autentiskt färgtintad 35mm-kopia. Visningen äger rum torsdagen den 22 juli under bar himmel på det vackra renässanstorget Piazza Maggiore, som lockar tusentals åskådare till visningarna. Matti Bye framför egenkomponerad musik tillsammans med sin ensemble: Matti Bye (piano), Laura Naukkarinen (piano, röst och elektroniska effekter), Leo Svensson (cello och såg) samt Kristin Bolstad (foley artist). Visningen introduceras av Filminstitutets Jon Wengström, senior curator på Filmarvet, tillsammans med Jeanne Pommeau från National Film Archive i Prag (samarbetspartner kring färgrestaureringen av Erotikon) och Il Cinema Ritrovatos programsättare Mariann Lewinsky.

På festivalen blir det också internationell premiär för Filminstitutets digitala restaurering av Nattlek. Mai Zetterlings kraftfulla drama, med Ingrid Thulin och Keve Hjelm i huvudrollerna, orsakade stort rabalder vid urpremiären på Venedigs filmfestival 1966, där filmens oidipus-tematik och skildring av överklassdekadens gav den en stämpel som obscen. Idag har Nattlek fått upprättelse som en av det svenska 1960-talets mest kompromisslösa filmer.

Slutligen visas också Victor Sjöströms Körkarlen (1921) med anledning av filmens hundraårsjubileum. Den skräckfyllda och sorgliga berättelsen om suputen David Holm som på nyårsaftonens natt träffar Körkarlen, tvingad att köra en gammal kärra och hämta döda människor, har aldrig slutat att fascinera. Filmen, baserad på Selma Lagerlöfs roman, öppnade dörren till Hollywood för Sjöström, och har inspirerat senare filmskapare som Ingmar Bergman och Stanley Kubrick. Visningen av Körkarlen introduceras av Jon Wengström, och Matti Bye framför sin egenkomponerade musik tillsammans med Leo Svensson.

Il Cinema Ritrovato samlar varje år besökare från arkiv och cinematek från världen över. Festivalen pågår mellan 20 och 27 juli. Läs mer här.Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand