2023-01-24 15:04Pressmeddelande

Tre Oscarsnomineringar till Triangle of Sadness

På Guldbaggegalan i går mottog Triangle of Sadness sex Guldbaggar. Foto: Pelle T Nilsson / SPAPå Guldbaggegalan i går mottog Triangle of Sadness sex Guldbaggar. Foto: Pelle T Nilsson / SPA

Idag vid en ceremoni i Los Angeles annonserades det vilka filmer som nominerats till Oscar. Triangle of Sadness av Ruben Östlund blev nominerad i inte mindre än tre kategorier: Bästa film, Bästa regi och Bästa originalmanus. Inte sedan 1984 har en svensk film begåvats med så många nomineringar. 

– Det här är ytterligare ett bevis på att svensk film står sig oerhört stark internationellt – och att Ruben Östlund går i första ledet. Den här nomineringen läggs till den Guldpalm som Triangle of Sadness redan tilldelats och de fyra European Film Awards i slutet av förra året. Vi håller tummarna och gläds med hela teamet, säger Anette Novak, vd Svenska Filminstitutet 

På Guldbaggegalan i går vann Triangle of Sadness sex Guldbaggar, bland annat för Bästa film och Bästa regi.

Dessutom blev dansk-svenska A House Made of Splinters av Simon Lereng Wimont (samproducerad av Tobias Janson, Story) nominerad för Bästa Dokumentär. Film i Väst och Göteborgsbolaget Filmgate Films, Sean Wheelan, har samproducerat Living, som fick två nomineringar: Bästa manliga huvudroll och Bästa manus efter förlaga.

Svenske Ludwig Göransson nominerades som en av fyra kompositörer för sången "Lift Me Up" från Black Panther: Wakanda Forever.   

Den 95:e Oscarsgalan äger rum måndagen den 13 mars (i Los Angeles söndagen den 12 mars).

Läs mer här om svensk film i Oscarssammanhang genom tiderna.

 


Ämnen: Oscar

Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand