2022-09-01 12:09Pressmeddelande

Tre nomineringar till Sveriges Oscarbidrag

Nelly & Nadine, Jag är Zlatan och Boy from Heaven. Foto: Doc Lounge / Nordisk Film / TriArt FilmNelly & Nadine, Jag är Zlatan och Boy from Heaven. Foto: Doc Lounge / Nordisk Film / TriArt Film

Den svenska Oscarkommittén har nu utsett tre kandidater som kan bli Sveriges bidrag till en Oscar för Bästa internationella film (Best International Feature Film).

De tre kandidaterna är:

Boy from Heaven
Fiskarpojken Adam erbjuds den nästan ouppnåeliga möjligheten att studera vid Al-Azharuniversitetet i Kairo, sunnimuslimernas absoluta maktcentrum i världen. Kort efter hans ankomst till Kairo avlider universitetets överhuvud, Shejk Al-Azhar hastigt och Adam kastas ofrivilligt in i en brutal maktkamp mellan den religiösa och politiska eliten i dagens Egypten.Tarik Salehs politiska thriller med Fares Fares och Tawfeek Barhom i nyckelrollerna hade världspremiär på filmfestivalen i Cannes tidigare i år, där den vann pris för Bästa manus. Filmen är producerad av Kristina Åberg och Fredrik Zander, Atmo Rights AB. TriArt Film distribuerar, med biopremiär 18 november.

Jag är Zlatan
Jens Sjögrens film är en sann underdog-story om killen från Rosengård som inte hade något, men som fick allt – med talang, hårt arbete och trots motgångar vågade tro på sig själv och sin livsdröm. Filmen om Zlatan Ibrahimovics liv hade världspremiär på Roms filmfestival och blev biosuccé i Italien. Zlatan i yngre år spelas av Dominic Bajraktari Andersson och Granit Rushiti gör rollen som den vuxne Zlatan. Filmen är producerad av Fredrik Heinig, Frida Bargo och Mattias Nohrborg, BRF. Manus av Jakob Beckman och David Lagercrantz. Jag är Zlatan hade biopremiär 18 mars via Nordisk Film och finns nu att strömma.

Nelly & Nadine
Magnus Gerttens dokumentär är den osannolika kärlekshistorien om två kvinnor som blir förälskade i varandra på julaftonen 1944, i Ravensbrücks koncentrationsläger. Under många år har Nelly Mousset-Vos och Nadine Hwangs livslånga kärleksförhållande varit hemligt, även för deras närmaste familj. Nu har Nellys barnbarn, Sylvie Biachi, bestämt sig för att öppna de många stängda lådorna på vinden med Nelly och Nadines minnessaker. Där hittar hon en dagbok, skriven av Nelly under de två år som hon var fånge i nazisternas koncentrationsläger, som beskriver hur Nelly träffade Nadine och hur deras kärlek hjälpte dem att överleva. Nelly & Nadine belönades tidigare i år med Jurypriset vid Teddy Awards på Berlins filmfestival. Filmen är producerad av Ove Rishøj Jensen, Auto Images, och hade biopremiär 18 mars via Doc Lounge.

Boy from Heaven, Jag är Zlatan och Nelly & Nadine är tre filmer som visar på den oerhörda bredd som finns i svensk film. Det här är filmer som samtidigt som de är djupt personliga också talar till åskådaren på ett universellt plan. Filmer som handlar om kamp mot orättvisor, om korruption, traditioner och rätten till att få leva sitt eget liv på ens egna villkor. De är alla visuellt slående och med historier som griper rakt in i själen, säger Petter Mattsson, chef för Internationella enheten på Svenska Filminstitutet och ordförande för Oscarskommittén.


Det slutgiltiga svenska Oscarbidraget i kategorin Best International Feature Film kommer att presenteras vid en pressträff den 22 september. Inbjudan skickas ut vid ett senare tillfälle.

Den 95:e upplagan av Oscarsgalan kommer att hållas i Los Angeles den 12 mars 2023.

Om juryarbetet och regelverket

Den svenska Oscarkommittén ska varje år utse en svensk kandidat till Academy Award. Inför 2023 års Oscargala har de filmer som har svensk premiär under perioden 1 januari – 30 november 2022, och uppfyller lanseringskraven för Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS), varit nomineringsbara. Enligt reglerna får kandidaten inte ha övervägande del av dialogen (mer än 50%) på engelska. Därför kvalificerar sig inte exempelvis Triangle of Sadness i denna Oscar-kategori. Det fullständiga regelverket finns här.

Medlemmar i den svenska Oscarkommittén:

Cicci Renström Suurna, Svenska Filmkritikerförbundet
Goran Kapetanović, Fackförbundet Scen & Film
Agneta Fagerström Olsson, Fackförbundet Scen & Film
Sara de Costa, Sveriges Filmuthyrareförening
Lena Rehnberg, Film & TV-Producenterna
Christer Nilson, Film & TV-Producenterna
Jonas Holmberg, Göteborg Film Festival

Petter Mattsson, ordförande (Svenska Filminstitutet)
Theo Tsappos, rådgivare (Svenska Filminstitutet)
Ebba Rydqvist, jurykoordinator (Svenska Filminstitutet)

Läs mer om svenska bidrag till Oscargalan genom åren här.

För mer information om Oscar-processen, kontakta Theo Tsappos på Internationella enheten: theo.tsappos@filminstitutet.se, 08-665 11 33


Ämnen: Oscar

Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand