Den svenska Oscarskommittén har nu utsett tre kandidater som kan bli Sveriges bidrag till en Oscar för Bästa internationella film (Best International Feature Film).
– Extra roligt med årets tre utvalda filmer är att de skildrar så starka personliga resor. Att de äger en autenticitet med starka och engagerande uttryck och visar prov på en så fin kombination av hantverksskicklighet och personlighet, där formen på ett så tydligt sätt förstärker det filmerna och karaktärerna berättar. De visar också på ett väldigt konkret sätt att vår värld hänger samman. Att människors livsöden och de val vi står inför är universella, säger Petter Mattsson, chef för Internationella enheten på Svenska Filminstitutet och ordförande för Oscarskommittén.
De tre kandidaterna är:
Clara Sola
40-åriga Clara tros ha en speciell kontakt med Gud, hon är ett ”helgon” i en by i behov av hopp. När en ung man dyker upp i familjens liv väcks en stark åtrå som leder ut Clara på outforskad mark, där hon överskrider både fysiska och övernaturliga gränser. Clara Sola hade världspremiär i Cannes i somras i sektionen Directors’ Fortnight, och är Nathalie Álvarez Meséns debut som långfilmsregissör. Producent är Nima Yousefi, Hobab, med manus av Mesén och Maria Camila Arias. Folkets Bio distribuerar filmen, med biopremiär 26 november.
Tigrar
Ronnie Sandahls verklighetsbaserade drama skildrar 16-årige fotbollstalangen Martin (Erik Enge) som säljs till en italiensk storklubb, och blir fångad i en absurd fotbollsindustri där allt och alla kan köpas för pengar. Tigrar hade världspremiär på filmfestivalen i Busan och vann tidigare år pris för Bästa nordiska film och Bästa skådespelare vid Göteborgs filmfestival. Producent Piodor Gustafsson, Black Spark Film, med manus av Sandahl efter Martin Bengtssons roman I skuggan av San Siro. Tigrar går på bio nu via TriArt Film.
Utvandrarna
I Erik Poppes nytolkning av Vilhelm Mobergs romanklassiker ser vi Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård som Kristina och Karl-Oskar, som lämnar Sverige för hoppet om ett nytt liv på andra sidan Atlanten. Siv Rajendram Eliassen och Anna Bache-Wiig har skrivit manus till filmen, som är producerad av Fredrik Wikström Nicastro för SF Studios. Utvandrarna får biopremiär den 25 december.
Det slutgiltiga svenska Oscarsbidraget i kategorin Best International Feature Film kommer att presenteras vid en pressträff den 21 oktober. Inbjudan skickas ut vid ett senare tillfälle.
Den 94:e upplagan av Oscarsgalan kommer att hållas i Los Angeles den 27 mars 2022.
Om juryarbetet
Den svenska Oscarskommittén ska varje år utse en svensk kandidat till Academy Award. Inför 2022 års Oscargala har de filmer som har svensk premiär under perioden 1 januari – 31 december 2021, och uppfyller lanseringskraven för Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS), varit nomineringsbara.
Medlemmar i den svenska Oscarskommittén:
Jan Lumholdt, Svenska Filmkritikerförbundet
Goran Kapetanović, Fackförbundet Scen & Film – regissörer
Agneta Fagerström-Olsson, Fackförbundet Scen & Film – regissörer
Zoran Slavic, Sveriges Filmuthyrareförening
Lena Rehnberg, Film&TV-Producenterna
Christer Nilson, Film&TV-Producenterna
Mirja Wester, Göteborg Filmfestival
Ordförande: Petter Mattsson, chef för Internationella enheten på Filminstitutet.
Läs mer om svenska bidrag till Oscarsgalan genom åren här.
För mer information om Oscarsprocessen, kontakta Theo Tsappos, festivalansvarig långfilm på Internationella enheten: theo.tsappos@filminstitutet.se, 08-665 11 33
Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.