2023-06-19 14:16Pressmeddelande

Tre långfilmsdebuterande regissörer vann priser i helgen

Miraklet i Gullspång. Foro: Pia LehtoMiraklet i Gullspång. Foro: Pia Lehto

Helgen som gick förflöt i segerns tecken för svenska dokumentärfilmare. Tre dokumentärer av tre långfilmsdebuterande regissörer vann priser. Maria Fredrikssons Miraklet i Gullspång vann två priser, varav ett på Tribeca filmfestival, och Giovanni Bucchieris 100 årstider vann pris på rumänska Transsylvaniens filmfestival. Nota Bene av Jeroen Pool vann på Italiens främsta hybridfilmsfestival

Samtliga tre kommer att få sina Sverigepremiärer i höst och vinter.

 

Miraklet i Gullspång av Maria Fredriksson vann pris för Bästa klippning av en dokumentärfilm på Tribeca filmfestival i New York, som avslutades i helgen. Den vann även Young Critics Award på Italiens viktiga hybridfilmsfestival, Biografilm i Bologna.

 

Filmen handlar om två norska systrar som får ett tecken från Gud att köpa en lägenhet i svenska Gullspång. När de möter lägenhetsägaren på mäklarkontoret är hon en kopia av deras döda storasyster, som begick självmord 30 år tidigare. Vad som börjar som en sagolik familjeåterförening utvecklas till ett rafflande drama om lögner, hemligheter och trons betydelse.

 

Filmen fick i samband med världspremiären många fina recensioner, till exempel i New York Times:


“[A] standout. The festival’s juiciest titles are often the discoveries, and that was certainly the case for my favorite world premiere this year: 'The Gullspang Miracle,' a dazzler in the documentary competition. Like the weird love child of 'Three Identical Strangers' and 'Grey Gardens’… Brace for a startling and surreal ride that marries true-crime mysteries with cringe comedy about the narcissism of nanoscopic differences.”

Natalia Winkelman, The New York Times.

 

"One of a kind… Surprising, surreal and disquieting… A peculiar, gripping cinematic object that’s hard to forget.”

Davide Abbatescianni, Cineuropa

 

100 årstider är Giovanni Bucchieris lekfulla och gränsöverskridande hybrid-dokumentär med Louise Peterhoff och Bucchieri själv i huvudrollerna. Den snart 50-åriga före detta balettdansören Giovanni planerar för ett storslaget musikaliskt genombrott i en lekfull film om drömmar, misslyckanden, bipolär sjukdom och kärlek som aldrig kan dö.

 

På redan nämnda Biografilm i Bologna vann även Jeroen Pools Nota Bene. Filmen hade sin världspremiär på festivalen belönades med priset Nuovi Talenti Award.

Synopsis:

Precis vid utkanten av Genua, Italien, finns en monumental kyrkogård. Vid sidan av dess gravar, genom arkaderna och gallerierna, arbetar och vandrar alla typer av människor. För en plats som handlar om döden är kyrkogården överraskande levande.

 

De tre filmerna har fått stöd av Filminstitutets dokumentärfilmskonsulenter, den nuvarande Anna Weitz och den förra Juan Pablo Libossart.

 

Trailer, Miraklet i Gullspång: >>

Trailer100 årstider: >>

Trailer Nota Bene: >>

 

Kontakt: Sara Rüster, Filminstitutets internationella enhet sara.ruster@filminstitiutet.se 08-665 11 41


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand