2023-08-30 12:23Pressmeddelande

Tre kandidater till Sveriges Oscarbidrag

Paradiset brinner, Motståndaren  och Tillsammans 99. Foton: © TriArt Film / SF Studios Paradiset brinner, Motståndaren och Tillsammans 99. Foton: © TriArt Film / SF Studios

Den svenska Oscarskommittén har nu utsett tre kandidater som kan bli Sveriges bidrag till en Oscar för Bästa internationella film (Best International Feature Film).

 

Följande tre filmer kandiderar:

 

Paradiset brinner

Paradiset brinner kretsar kring tre systrar som står enade i en stökig men kärleksfull vardag utan föräldrar. Allt de behöver är varandra, sina vänner och tidsfördriv som inbrott i obevakade poolvillor. Men när socialtjänsten anar oråd tvingas Laura söka hjälp utanför flockens trygghet. Klockan tickar och det blir allt tydligare att livet är på väg att förändras för alltid, i en värld där frihet och förtvivlan ligger kind mot kind.
Filmen är inbjuden till Venedigs filmfestivals Orrizonti och har sin världspremiär nästa torsdag, den 7 september.

 

Paradiset brinner är regisserad av Mika Gustafson och i rollerna ser vi Bianca Delbravo, Laura Dilvin Assad, Mira Safira Mossberg och Ida Engvoll. Tillsammans med Alexander Öhrstrand har hon skrivit manuset till filmen. Den är producerad av Nima Yousefi, Hobab och med stöd av Filminstitutets långfilmskonsulent Anders Nylander.

Svensk distributör: TriArt Film. Biopremiär: 27 oktober. 

 

Motståndaren

I Motståndaren möter vi brottaren Iman, som tvingas lämna Iran med sin familj när ett förkrossande rykte sprids om honom. Han tvingas att lämna allt bakom sig och börja om i Sverige, tillsammans med sin familj. Men hans förflutna vägrar släppa taget om honom.

Filmen är regisserad av Milad Alami, som också krivit manus, och i huvudrollen ser vi Payman Maadi, känd från bland annat Asghar Farhadis filmer. I övriga roller: Marall Nasiri, Björn Elgerd, Ardalan Esmaili och Arvin Kananian.

Filmen hade sin världspremiär på Berlins filmfestival tidigare i år. På Seattles filmfestival vann den Special Jury Award.

Filmen är producerad av Annika Rogell, Tangy med stöd av Filminstitutets tidigare långfilmskonsulent Madeleine Ekman.

Svensk distributör: TriArt Film. Biopremiär: 18 mars tidigare i år. 

 

Tillsammans 99

1975 var kollektivet Tillsammans en storfamilj. 24 år senare, 1999, har det förvandlats till världens minsta. Kvar finns bara Göran, världens snällaste, och Klasse, som väver sina trasmattor. När Klasse i hemlighet bjuder in till Görans födelsedag, återförenas alla för en kväll. Vad har hänt i deras liv sen sist? Har det gått bra eller dåligt för dem? Vem blev känd författare och vem hamnade på mentalsjukhus? Lever drömmarna från sjuttiotalet? Vem minns Peter? Äter Göran fortfarande gröt?

Lukas Moodysson har återförenat den stora ensemblen av skådespelare från Tillsammans efter 23 år. I rollerna återser vi bland andra Gustaf Hammarsten, Shanti Roney, Anja Lundqvist, Olle Sarri, Jessica Liedberg och Cecilia Frode.

Filmen är inbjuden till Torontos filmfestival och får sin världspremiär nästa söndag, den 10 september.

Filmen är producerad av Lars Jönsson och Anna Carlsten, Memfis Film med stöd av Filminstitutets långfilmskonsulent Hanna Lejonqvist.

Svensk distributör: SF Studios. Filmen har svensk biopremiär 13 oktober.


 

Det slutgiltiga svenska Oscarsbidraget i kategorin Best International Feature Film kommer att presenteras vid en pressträff den 21 september. Inbjudan skickas ut vid ett senare tillfälle.

Den 96:e upplagan av Oscarsgalan kommer att hållas i Los Angeles den 10 mars 2024.

 

För att filmerna ska visas för juryn krävs följande:

 

Filmens biografpremiär ska ha ägt rum i Sverige mellan 1 december 2022 och 31 oktober 2023 (med öppna visningar minst 7 dagar i följd på kommersiell biograf).

Filmen ska ha svensk huvudproducent.

Filmens dialog ska vara minst 50 procent icke-engelsk.

Filmen ska vara minst 40 minuter lång.

 

Kommitté 2023

Agneta Fagerström Olsson, Fackförbundet Scen & Film

Anna Anthony, Film & TV-Producenterna

Carl Javér, Fackförbundet Scen & Film

Cicci Renström Suurna, Svenska Filmkritikerförbundet

Jonas Holmberg, Göteborg Film Festival

Nanna Blondell, skådespelare

Sara de Costa, Sveriges Filmuthyrareförening

Stefan Baron, Film & TV-Producenterna

 

Petter Mattsson, juryordförande (Svenska Filminstitutet)

Theo Tsappos, rådgivare (Svenska Filminstitutet)

Ebba Rydqvist, jurykoordinator (Svenska Filminstitutet)


 

 Läs mer om svenska bidrag till Oscarsgalan genom åren: här

För fler produktionsuppgifter om filmerna: Svensk Filmdatabas – den bästa källan om svensk film

 

För mer information om Oscarsprocessen, kontakta Theo Tsappos på Internationella enheten: theo.tsappos@filminstitutet.se, 08-665 11 33

 

 

 


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand