2023-05-15 13:29Pressmeddelande

Tonårssystrar, Finland och giftig svamp

Leila. Foto: Ginestra FilmLeila. Foto: Ginestra Film

Klaus Härö filmar en dold historia från andra världskriget. Sigrid Johnson, Guldbaggebelönad för sin insats i Comedy Queen, gör ny huvudroll. Leila följer en 64-årig transsexuell lärare i Afghanistan. Det och mycket mer bland de senaste produktionsstöden.

Dansk-svenska samproduktionen Vintersaga av Carl Olsson utgår från Ted Ströms låt med samma namn. Filmen hade nyligen premiär på CPH:DOX och har ett tablådrivet foto av Ita Zbroniec-Zajt och musik komponerad av Ted Ström och hans söner.

Klaus Härö regisserar Ville Virtanen i finsk-svenska Nie Allein, med manus av Härö och Jimmy Karlsson. Filmen följer den judiska församlingen i Helsingfors under andra världskriget när Finland var allierat med Nazi-Tyskland, en historia som aldrig tidigare har berättats.

Kortfilmen På det fjärde ska det ske av Gisela Nadasy riktar sig till en ung publik. 8-åriga Sara tror att den lokala matthandlaren orsakat en trafikolycka som vållade hennes mammas död. Hon bakar muffins med giftig svamp för att hämnas.

Även kortfilmen Liv av Hillevi Gustafsson vänder sig till en ung publik. Det är den sista natten innan gymnasiet och 16-åriga Liv vill göra ett bra första intryck. På morgonen inser hon att hon måste möta det nya som sig själv - och att det finns något gott i det. Inspelning skedde i Hörby i mars och huvudrollen görs av Sigrid Johnson, nyligen Guldbaggebelönad för sin insats i Comedy Queen.

Kortdokumentären Leila är ett porträtt av en 64-årig transsexuell lärare i Herat, Afghanistan. Regissören Fariba Haidari är filmutbildad i Iran och filmen hade världspremiär på hbtq-festivalen Flare i London, och fick senare ett hedersomnämnande på Tempo.

Läs mer om alla projekt härOm Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Martin Frostberg
Kommunikatör
Martin Frostberg