2019-10-04 07:00Pressmeddelande

Tonårsgraviditet, hiphop och häxbränningar bland satsning på ungdomsmanus

Ida Kjellin, Lisa James Larsson samt Sofie Forsman och Tove ForsmanIda Kjellin, Lisa James Larsson samt Sofie Forsman och Tove Forsman

​Svenska Filminstitutets särskilda manussatsning på ungdomsfilm har nu resulterat i tre projekt som tilldelas 300 000 kronor var. De utvalda manusförfattarna är Ida Kjellin, Lisa James Larsson samt Sofie Forsman och Tove Forsman.

Projekten berättar vitt skilda historier: en komedi om en tonårsgraviditet, ett coming of age-drama där ett gäng ungdomar åker till New York för att tävla i hiphopdans, samt en skräckhistoria om två youtubers som dokumenterar forna tiders häxbränningar och råkar väcka det förflutna till liv.

– Vi har valt tre väldigt olika projekt som alla är både originella och intressanta – och som vi bedömer skulle kunna vara relevanta för ungdomar idag. Dessutom är det extra roligt att konstatera att vi fick in hela åttio ansökningar. Det är mycket glädjande med det stora intresset för den svenska ungdomsfilmen, säger Jenny Gilbertsson, Filminstitutets filmkonsulent för barn och unga.

Manusen kommer nu utvecklas under ett år, med löpande återkoppling från filmkonsulent och extern dramaturg. Efter det kan projekten söka sig vidare på vanligt sätt hos övrig bransch och i Filminstitutets stödsystem.

De tre utvalda projekten:

Meningen med Hip Hop
Manusförfattare: Lisa James Larsson (EGO, Tsatsiki, farsan och olivkriget, Britannia)
– Jag älskar hiphopdans och har alltid varit intresserad av att både titta på och berätta historier om och för tonåringar. Det finns så många bra internationella filmer och serier för den unga publiken i nuläget som inspirerar mig och jag ser fram emot att researcha och skriva detta manus, säger Lisa James Larsson.

Äkta skräck
Manusförfattare: Ida Kjellin (Min pappa Marianne, Elsas värld, Bamse och häxans dotter)
– Mitt enda mål är att de som ser filmen ska må lika dåligt som jag gjorde efter Blair Witch Project, säger Ida Kjellin.

RIO
Manusförfattare: Sofie Forsman och Tove Forsman (Piratskattens hemlighet, Nelly Rapp, Elsas värld)
– Wow! Vi är så glada och ser fram emot att jobba vidare med det här hjärteprojektet! säger Sofie Forsman och Tove Forsman. 


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand