2021-12-17 10:49Pressmeddelande

Till minne av Gunnel Lindblom

Gunnel Lindblom i sin första filmroll, Kärlek från 1952 i regi av Gustaf Molander. Foto: SF Studios.Gunnel Lindblom i sin första filmroll, Kärlek från 1952 i regi av Gustaf Molander. Foto: SF Studios.

I morgon lördag, den 18 december, då Gunnel Lindblom skulle ha fyllt 90 år, arrangerar Dramaten och Svenska Filminstitutet i samarbete med Stiftelsen Ingmar Bergman och SF Studios en minneskväll för att hylla hennes livsvärv som skådespelare och regissör.

 

Hannes Meidal och Stina Ekblad leder kvällen där flera av Dramatens skådespelare medverkar. Gästar gör bland andra Margaretha Byström, skådespelare, Margareta Garpe, dramatiker och regissör, Berit Gullberg, teaterförläggare, Jan Göransson, presschef Svenska Filminstitutet, Karin Helander, professor i teatervetenskap, Jan Holmberg, vd Stiftelsen Ingmar Bergman, Dag Kronlund, chef för arkiv och bibliotek Dramaten, Anna Pettersson, regissör och konstnärlig ledare för Strindbergs Intima Teater, Henrik von Sydow, film- och tv-producent, Leif Zern, teaterkritiker och skådespelare Irene Lind. Filmklipp från Filminstitutets digitala arkiv och Filmarkivet.se kommer att visas.

 

Gunnel Lindblom var verksam vid Dramaten under många år, både som skådespelare och regissör. 1968 och -69 gjorde hon uppmärksammade roller i Woyzeck i regi av Ingmar Bergman, och Fadren i regi av Alf Sjöberg. 2007 hyllades hon för sin roll i Blanche & Marie i regi av Hilda Hellwig. 2017 gjorde hon en sista uppmärksammad roll på Dramaten som Teresias, tillsammans med schäfertiken Orca, i Eirik Stubøs Oidipus / Antigone.

Genom sin medverkan i filmer av bland andra Ingmar Bergman, Mai Zetterling och Susan Sontag blev hon välkänd, både inom Sverige och internationellt. Bland de filmer hon medverkat i märks exempelvis Det sjunde inseglet, Jungfrukällan, Nattvardsgästerna, Tystnaden, Älskande par och Flickorna.

 

Under 70-talet satsade Gunnel Lindblom mer och mer på en karriär som regissör. Bland annat har hon satt upp Tjechovs Morbror Vanja 1974, Ett obehagligt stycke av George Bernard Shaw 1975, Agneta Pleijel Några sommarkvällar på jorden 1986 (som även blev en film) och Flicka i gul regnjacka av Jon Fosse 2009. Hennes sista produktion som regissör på Dramaten blev Ritter, Dene, Voss av Thomas Bernhard 2017. På film regidebuterade hon med Paradistorg 1977, efter förlaga av Ulla Isaksson. Paradistorg fick sin internationella premiär på Cannes filmfestival. I filmerna samarbetade hon gärna med kvinnliga manusförfattare och i hennes andra långfilm Sally och friheten var det Margareta Garpe som var manusförfattare. 2002 tilldelades hon en Hedersguldbagge.

 

Gunnel Lindblom gick bort i januari i år.

 

Läs om Gunnel på Svensk Filmdatabas: Gunnel Lindblom - SFdb (svenskfilmdatabas.se)

 

Biljetter: En kärleksfull kväll för Gunnel Lindblom (dramaten.se)

 

 

 


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand