2022-09-22 08:39Pressmeddelande

Tarik Salehs film Boy from Heaven utsedd till Sveriges Oscarbidrag

Tawfeek Barhom och Fares Fares i Boy from Heaven. Foto: TriArt FilmTawfeek Barhom och Fares Fares i Boy from Heaven. Foto: TriArt Film

Vid en pressträff i Filmhuset i Stockholm idag avslöjades att Tarik Salehs film Boy from Heaven är Sveriges bidrag till en Oscar för Bästa internationella film (Best International Feature Film).

Tarik Salehs politiska thriller om fiskarsonen Adam som kastas in i en brutal maktkamp mellan Egyptens religiösa och politiska elit vann tidigare i år priset för Bästa manus vid filmfestivalen i Cannes, och belönades dessutom med Prix François Chalais.

– Jag är hedrad att få representera Sverige med vår film. Sverige är idag en stor filmnation, att bli utvald av kollegor i filmbranschen gör mig väldigt stolt, säger Tarik Saleh, som skrivit och regisserat filmen.

– Jag vill tacka juryn och alla som jobbat med Boy from Heaven. Det är fantastiskt spännande att vår film lyfts fram som Sveriges Oscarbidrag. Filmen har redan rönt stor internationell framgång i Cannes och efterfrågas nu över hela världen, säger filmens producent Kristina Åberg.

– Boy from Heaven är en film med ett både politiskt och personligt djup där den lilla människan blir en bricka i ett spel med stora insatser. Med sitt mästerliga manus, fantastiska skådespelarinsatser, magnifika miljöer och ett foto som lämnar åskådaren andlös har Tarik Saleh skapat en politisk thriller på hög internationell nivå. Jag är övertygad om att filmen har en verklig chans att gå hela vägen till nominering och längre än så, säger Petter Mattsson, chef för Internationella enheten på Filminstitutet och ordförande i den Svenska Oscarskommittéen.

Boy from Heaven är Tarik Salehs nya film efter framgångarna med The Nile Hilton Incident som bland annat vann Grand Jury Award vid Sundance Film Festival 2017 och Guldbaggen för Bästa film året därpå. I rollerna syns bland andra Fares Fares, Tawfeek Barhom, Mehdi Dehbi, Mohammad Bakri, Makram J. Khoury och Sherwan Haji. Filmen spelades till stor del in i Istanbul och är en samproduktion mellan Sverige, Frankrike, Finland och Danmark med skådespelare från bland annat Sverige, Jemen, Ryssland, Syrien, Egypten, Frankrike och Gambia.

Sedan världspremiären i Cannes har filmen fått ett fantastiskt mottagande i internationell press, och är nu såld till över 50 länder, däribland Frankrike, Storbritannien, Spanien, Italien, Tyskland, Grekland, Ungern, Benelux och Mellanöstern.

Boy from Heaven är producerad av Atmo/Kristina Åberg och Fredrik Zander, i samproduktion med Film i Väst, SVT, Haymaker, Mikael Ahlström Films, Bufo (Finland), Memento Production (Frankrike) ARTE France Cinéma, Final Cut For Real (Danmark) med flera, och med stöd av bland andra Svenska Filminstitutet (förra långfilmskonsulenten Madeleine Ekman och nuvarande Hanna Lejonqvist) samt Eurimages, Canal+, Centre National du cinéma et de l'image animée, Finnish Film Foundation, Business Finland och Danish Film Institute. 

Boy from Heaven inviger Stockholms Filmfestival den 8 november och får svensk biopremiär 18 november via Triart Film.

För ytterligare information och intervjuförfrågningar kontakta:
Camilla Nasiell, camilla.nasiell@mondayrelations.se, 070-7206563


Om årets Oscarbidrag

Den svenska Oscarkommittén ska varje år utse en svensk kandidat till Academy Award. Inför 2023 års Oscargala har de filmer som har svensk premiär under perioden 1 januari – 30 november 2022, och uppfyller lanseringskraven för Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS), varit nomineringsbara.

I första skedet valdes tre svenska filmer ut till en shortlist. Förutom Boy from Heaven också Jag är Zlatan i regi av Jens Sjögren och Nelly & Nadine i regi av Magnus Gertten.

Oscarnomineringarna presenteras av Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) den 24 januari 2023, inför den 95:e upplagan av Oscarsgalan som hålls i Los Angeles den 12 mars 2023.

Medlemmar i den svenska Oscarkommittén:

Cicci Renström Suurna, Svenska Filmkritikerförbundet
Goran Kapetanović, Fackförbundet Scen & Film
Agneta Fagerström Olsson, Fackförbundet Scen & Film
Sara de Costa, Sveriges Filmuthyrareförening
Lena Rehnberg, Film & TV-Producenterna
Christer Nilson, Film & TV-Producenterna
Jonas Holmberg, Göteborg Film Festival

Petter Mattsson, ordförande (Svenska Filminstitutet)
Theo Tsappos, rådgivare (Svenska Filminstitutet)
Ebba Rydqvist, jurykoordinator (Svenska Filminstitutet)

Läs mer om svenska bidrag till Oscargalan genom åren här.

För mer information om Oscar-processen, kontakta Theo Tsappos på Internationella enheten: theo.tsappos@filminstitutet.se, 08-665 11 33


Ämnen: Oscar

Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand