2020-10-29 12:22Pressmeddelande

Sveriges Oscarsbidrag tillkännages på Bio Capitol

Fotograf/Källa: Academy of Motion Picture Arts and SciencesFotograf/Källa: Academy of Motion Picture Arts and Sciences

Svenska Filminstitutet inbjuder dig att närvara vid en pressträff tisdagen den 3 november då det svenska bidraget till 2020 års Oscarsnominering i kategorin Best International Feature Film kommer att tillkännages.

 

Tid: Tisdagen 3 november kl 10.00. Dörrarna öppnas kl 9.30. Kaffe och sockerkaka serveras. Efteråt finns möjlighet till kortare enskilda intervjuer.
Plats: Bio Capitol, Sankt Eriksgatan 82 i Stockholm

Begränsat antal platser. Osa ditt deltagande här osa@filminstitutet.se  dock senast i morgon, fredag kl 11.
Eventet livesänds på vår facebooksida Svensk Film facebook.com/SvenskaFilminstitutet/ (dock med reservation för lägre kvalitet) .

Filminstitutets utlandschef Steffen Andersen-Møller, presschef Jan Göransson och presskommunikatör Per Perstrand finns på plats.

Den svenska Oscarskommittén väljer att i första steget nominera tre filmer. Detta för att ytterligare hylla kvaliteten och bredden bland de filmer som skapas i Sverige.

.De tre kandidaterna är:

 • Charter (2020)
  Amanda Kernells uppföljare till hyllade Sameblod hade världspremiär på Sundance filmfestival i januari, där den tävlade i World Cinema Drama-sektionen och där skådespelarna Ane Dahl Torp, Tintin Poggats Sarri och Sverrir Gudnason rosades för sina insatser. Charter hade sin europeiska premiär på Göteborgs filmfestival, där den tävlade om en Dragon Award för Bästa nordiska film, och blev nyligen även nominerad till Nordiska rådets filmpris. Filmen distribueras av Nordisk Film, hade biopremiär 13 mars och finns nu att strömma.
   
 • Greta (2020)
  Nathan Grossmans dokumentär om miljöaktivisten Greta Thunberg hade sin världspremiär vid filmfestivalen i Venedig tidigare i höst, och reste strax därefter vidare till Toronto filmfestival. Filmen visades också på filmfestivalen i Reykjavik, och belönades nyligen med en Science Film Award på Zürichs filmfestival. Greta distribueras av TriArt Film och kommer att ha svensk biopremiär 20 november.
   
 • Om det oändliga (2019)
  Roy Anderssons film hade världspremiär på Venedigs filmfestival, där den belönades med Silverlejonet för Bästa regi. Kort därefter visades den också på filmfestivalen i Toronto. den flerfaldigt Guldbaggenominerad, för Bästa film, manus och regi, och vann för Bästa scenografi. På hemmaplan blev den flerfaldigt Guldbaggenominerad, för Bästa film, manus och regi, och vann för Bästa scenografi. Om det oändliga belönades också med en European Film Award för Bästa visuella effekter. TriArt Film är svensk distributör, filmen hade svensk biopremiär 15 november 2019 och finns nu att strömma.

Läs mer om filmerna i Svensk Filmdatabas.

Den 93:e upplagan av Oscarsgalan är framflyttad på grund av corona-pandemin, och kommer att hållas den 25 april 2021.


Om juryarbetet

Den svenska Oscarskommittén ska varje år utse en svensk kandidat till Academy Award. Inför 2021 års Oscargala har de filmer som har svensk premiär under perioden 1 oktober 2019 – 31 december 2020, och uppfyller lanseringskraven för Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS), varit nomineringsbara.

Medlemmar i den svenska Oscarskommittén:

Jan Lumholdt, Svenska Filmkritikerförbundet
Goran Kapetanović, Teaterförbundet för scen och film – regissörer
Lisa Ohlin, Teaterförbundet för scen och film – regissörer
Zoran Slavic, Sveriges Filmuthyrareförening
Lena Rehnberg, Film&TV-Producenterna
Christer Nilson, Film&TV-Producenterna
Mirja Wester, Göteborg Filmfestival

Ordförande: Steffen Andersen-Møller, enhetschef Utland på Filminstitutet.

Läs mer om svenska bidrag till Oscarsgalan genom åren här.

För mer information om Oscarsprocessen, kontakta: 
Theo Tsappos, festivalansvarig långfilm på Utland: theo.tsappos@filminstitutet.se, 08-665 11 33


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film. Läs mer: filminstitutet.se, svenskfilmdatabas.se, guldbaggen.se


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand